Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430158
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Witam wszystkich.

Otóż mam taki problem. Wybrałam sobie "lot..." na moją prezentację maturalną. Mam go omówić pod kątem refleksyjnej kreacji świata i bohatera i moje pytanie brzmi:

do jakich refleksji doprowadziła was lektura książki, bądź seans filmu?

mile widziane każde odpowiedzi, może w jakiś sposób mnie naprowadzą i natchnął:D

z góry dzięki
pozdrawiam wszystkich:)

Tarantinka19

Przede wszystkim chyba taki wniosek, że mimo wszystko warto się buntować. Lepiej próbować i przegrać niż czekać bezczynnie na cud, może akurat się uda.

Też mam lot na prezentacji, ale w temacie dzieło kultowe :) Powodzenia

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

a Ciebie????? kurcze, sorry, ale wkurza mnie, jak ktoś nie potrafi samodzielnie myśleć :/

ocenił(a) film na 10
kamilalala8

Przepraszam bardzo jeśli Cię to wkurza to poprostu nie pisz, proste. Ja już mam mniej więcej pomysł jak to zrobić, ale chciałabym też wysłuchać zdania innych. Każdy inaczej podchodzi do literatury, więc chciałam poznać różne opinie.
I kurcze sorry, ale mnie wkurzają osoby, którym wydaje się, że są mądrzejsze od innych. Nigdzie nie napisałam, że nie wiem co chcę napisać. Poprostu chciałam usłyszeć różne opinie i porównać je z tym co już mam.

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

jeszcze żeby nie było...odpowiem na twoje pytanie...

refleksje po przeczytaniu książki:
* omówienie pozycji jednostki w obliczu bezwzględnego systemu
* walka o zachowanie własnej godności w każdej sytuacji życia
* bunt jako narzędzie walki tylko teoretycznej, ponieważ dopiero podporządkowanie się rzeczywistości, może nas w jakiś sposób uwolnić
* rola charyzmatycznej jednostki
* książka jako przypowieść o roli wolności

...

jest to tylko część tego co chcę powiedzieć. Napisana bardzo ogólnie, dlatego sprawia bardzo chaotyczne wrażenie, ale jak widać nie jestem tak ograniczona i potrafię myśleć sama;ppp
a zakładając ten temat kierowałam sie tylko i wyłącznie ciekawością jak inni odbierają tą książkę;p

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

oj, będę pisać, jak mnie coś będzie wkurzać! skoro uważasz, że umiesz samodzielnie myśleć to cóż, może to w takim razie kwestia ambicji. nie uważam się za najmądrzejszą, po prostu ja bym sie tak nie zachowala i juz. Jak nie wiesz co napisac, to moze zmien temat swojej prezentacji, nie bedziesz musiala pytac obcych ludzi o refleksje na temat ksiazki, na ktorej ma sie opierac Twoja praca.
Nie krytykuję Cię, po prostu wyrażam moje zdanie na temat takiego zachowania. Nie musisz sie ze mna zgadzac.
Powodzenia w pisaniu pracy

kamilalala8

gdy koleżanka prosi o pomoc,to się jej udziela a nie pisze pierdół.
Więc film jest pouczający(?) i to w niepretensjonalny sposób.Najważniejsze sprawy,które z łatwością każdy typek dostrzeże potrafiłabym tylko wymienić ,co nie jest nikomu potrzebne w tej chwili uważam.Kamilo fajnie by było jakbyś ty się podzieliła swoimi refleksjami może są bardziej ciekawe,aniżeli moje własne.

ocenił(a) film na 10
_Tanya_

to nie jest moja koleżanka - to po 1.
po 2 - sama równiez jej nie pomoglas i nie odpowiedzialas na jej pytanie.
po 3 - to co pisze, to nie sa pierdoly, a dosc istotne uwagi na temat nieumiejetnosci samodzielnej pracy tudzież braku ambicji.
po 4 - LOT jest moją ulubioną książką, najlepszą z najlepszych, najulubieńszą z najulubieńszych, ale jako nauczycielka - ręki nie przyloze do odwalania pracy za kogos.
to JEJ prezentacja, JEJ praca, JEJ matura.
ALe najsmutniejsze jest to, ze teraz dzieciaki nie maja takiego poczucia wyzwania i ambicji, zeby dojsc do czegos calkiem samemu.

ocenił(a) film na 10
kamilalala8

Przepraszam bardzo, ale kompletnie mnie nie zrozumiałaś!
a już ostatnim zdaniem całkowicie mnie wkurzyłaś!
czy ja prosze żeby ktoś za mnie pracę napisał? nie
czy mówię żeby ja nie mam pojęcia co napisać i proszę o podyktowanie treści?? nie!

chciałam poprostu usłyszeć, a raczej zobaczyć jakie refleksje mieli inni po przeczytaniu tej książki i porównać je ze swoimi!
nikogo nie proszę o odwalanie pracy za mnie! więc daruj sobie takie teksty i pomyśl zanim coś napiszesz!
rzeczywiście, ktoś kto uczy się do matury od października i tyle samo pracuje nad tematem rzeczywiscie nie potrafi samodzielnie pracować i nie ma ambicji!
słusznie nie jesteś moją koleżanką, nie znasz mnie więc daruj sobie takie teksty na mój temat!

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

aa i proszę bardzo pani nauczycielko, zacytuj choć jedno moje zdanie w którym proszę kogokolwiek o napisanie za mnie pracy maturalnej!
Przepraszam z reguły mam szacunek do starszych, ale jak ktoś rzuca takie teksty w moją stronę, oskarża mnie o brak ambicji i nieumiejętność samodzielnej pracy, przy tym nie znając mnie i oceniając po kilku zdaniach to automatycznie tracę szacunek.

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

nie denerwuj się dziecko, prawdziwa cnota krytyk się nie boi..

i czy ja mówię, że Ty prosisz, zeby ktos za Ciebie prace napisal?
czy mowie, ze nie masz pojecia co napisac i prosisz o dyktowanie?

widze, ze nad czytaniem nad zrozumieniem tez musisz popracowac.. (przyjmij to za dobrą radę, a nie obrażanie :) bo to Ty wkladasz mi w usta slowa, ktorych nie wypowiedzialam)

i nie, nie daruję sobie takich tekstów, gdyż mam prawo wyrazić moją opinię na temat takiego zachowania i to właśnie robię. jeśli uważasz, że Twoje zachowanie jest ok i dobrze się z tym czujesz to prosze bardzo, to Twoje zycie, dla mnie to brak ambicji, jak juz mowilam. to wolny kraj, tak jak Ty pytasz to innych o ich refleksje na temat ksiazki, o ktorej piszesz, tak ja wyrazam moje zdanie na temat takiego zachowania.

i radze na przyszlosc troche więcej pokory.. Twoje zdenerwowanie jest juz dla mnie calkiem niezrozumiale, skoro uwazasz, ze nie mam racji, to czemu sie tak obruszasz? i jeszcze jedna rada - dojrzali ludzie DYSKUTUJA O PROBLEMIE, a nie atakuja personalnie. i tego CI zycze.

pozdrawiam i koncze ta dyskusje, z calym szacunkiem, ale nie ten poziom..

ocenił(a) film na 10
kamilalala8

hmm wiesz co też tak myślę.

"czy mówię, że nie masz pojęcia co napisać i prosisz o dyktowanie?"
hmm bodajże w pierwszej wypowiedzi napisałaś, że jeśli nie wiem co napisać to może powinnam zmienić temat.

,,i czy ja mówię, że Ty prosisz, zeby ktos za Ciebie prace napisal? ,,
sama napisałaś, że "nie będziesz odwalać za kogoś pracy".
Pokorę mam do momentu gdy ktoś nie zacznie mnie bezpodstawnie obrażać,
a obruszam się zawsze wtedy, gdy ktoś ocenia mnie, nie znając w ogóle.
Jeśli to nie twój poziom to trzeba było zakończyć wcześniej, proste.

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

wcześniej nie dawalaś tego po sobie poznac az tak wyraznie.
to co piszesz teraz jest strasznie nielogiczne (nie chce mi sie wymieniac braku logiki w co 2 Twoim zdaniu), wiec nie pograzaj sie.
czytaj ze zrozumieniem, bo doszukujesz sie rzeczy, ktorych nie ma.
ale masz potencjał, troche wiecej pokory i bedzie mozna z Toba podyskutowac.
a teraz juz naprawde żegnam.

ocenił(a) film na 10
kamilalala8

dziękuję za pouczenie, napewno to sobie zapamiętam.

Tarantinka19

o jenyyyyyyyyyy Kamilo dziewczyno,wyluzuj.

ocenił(a) film na 10
_Tanya_

DiDa...dajmy już temu spokój;] ja nie potrzebnie się wkurzyłam, powinnam to olać skoro nie zgadzam się z tym co mówi;]

ja zakopałam topór wojenny;]

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

dokładnie ;]
pozdrawiam pozdrawiam pozdrawiam pozdrawiam
(kom za krotki ;))

kamilalala8

Czyżby kolejna polonistka, która nareszcie znalazła okazję, żeby zadrzeć noska??? I za co to, bo zupa była za słona?
A co do problematyki filmu oraz książki, to wydaje mi się, że wśród już ponad trzystu wcześniejszych tematów można znaleźć wiele ciekawych uwagi. Niestety trzeba trochę pogrzebać, ponieważ często zamiast dyskusji trafiają się właśnie takie "kwiatki"...

ocenił(a) film na 10
pisces84

Jeżeli ktoś prosi o opinie, udziel jej, a nie zaśmiecasz temat swoimi płytkimi wypowiedziami..
Jeżeli ubliżasz jej z tego względu, że pisze mniej logiczne zdania, natomiast ty jesteś nauczycielką, świadczy to o twoim braku szacunku. W twoim wieku nie będę kłócił się z młodzieżą na forach, tylko zajmę się czymś poważniejszym:]

ocenił(a) film na 10
trabzon99

nei ublizam jej to po 1
po 2 wypowiadam moja opinie na temat takiego pstepowania i mam do tego prawo. chodzi o brak logiki w mysleniu, a dyskusja z taka osoba do najciekawszych niestety nie nalezy
wiekszosc spoleczenstwa jest przecietnie inteligentna, wiec czego sie spodziewac?

kamilalala8

Czasami opinia innych jest przydatna. Chociaż by po to żeby porównać ją z własną i wyciągnąć jakieś wnioski. Szczególnie właśnie w prezentacji się przydaje, moim zdaniem, można spojrzeć na coś z wielu punktów widzenia.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
TheNaturat_2

no jesteś jedną z niewielu tutaj, która rozumie mój punkt widzenia;]
dzięki, a teraz czekam tylko na twoją opinię;D

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

Jak przeczytałam tą książkę tu uświadomiłam sobie, że tak naprawdę ludzie leczący się psychiatrycznie mają bardziej poukładane w głowie niż "normalni obywatele". To społeczeństwo wybiera sobie wyrzutków, których skazuje na ciężki los. Przecież wszyscy pacjenci(z wyjątkiem Macka)nie byli w szpitalu przymusowo. To właśnie społeczeństwo wmówiło im, że są głupi czy nienormalni. Nie wiem dlaczego, ale "Lot nad kukułczym gniazdem" kojarzy mi się z "Ferdydurke" Gombrowicza. Tutaj mamy Macka(W Ferdydurke Józia) który za wszelką cenę stara się nie wpasować w formę. Wszyscy słuchają siostry Retched(nie wiem czy dobrze napisałam)a on stara się robić wszystko odwrotnie. Wiadomo, że człowiek nie jest w stanie uciec od formy i schematów społecznych i podobnie jest z "Locie". Każdy kto czytał książkę doskonale wie, jak skończył Mack.
Hmmmm zastanawiam się jeszcze nad tym z czym może jeszcze kojarzysz się książka. Wydaje mi się, że Mack chce pokazać, że każdy powinien się kiedyś uśmiechnąć, zrobić coś przyjemnego i nie poddawać się czyjeś kontroli. Człowiek powinien być asertywny i umieć powiedzieć "NIE". "Lot nad kukułczym gniazdem" ukazuje prawdziwe oblicze ludzi. Na samym początku mamy poukładanych i wręcz idealnych pacjentów i wystarczy tylko jeden bodziec, aby wydobyć z nich prawdziwą naturę. Przykładem może być Cheswick czy Billy. Pamiętasz może fragment o kurach i dziobaniu ziarna. Nie wiem jaki masz temat pracy, ale skoro sięgasz po tą książkę to wydaje mi się, że ten aspekt może się przydać.
PS. Radzę nie korzystać z mojej wiedzy, bo podobno zawsze wyciągam nadintepretacje. ;P

Aneta_

Świetne spostrzeżenia, mnie też mogą się przydać w prezentacji, dzięki.

ocenił(a) film na 10
kamilalala8

Cienko z tobą. Zawsze zbieraj opinie innych ludzi jeśli chcesz się wypowiedzieć na jakiś temat, to daje duży plus u wszystkich (nieważne czy jest to publiczność czy komisja maturalna). To tak z mojego skromnego doświadczenia.

ocenił(a) film na 10
joe12

"Cienko z tobą" - to chyba nie do mnie, co;]???

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

albo do mnie:D mówiłam, żeby nie sugerować się moim zdaniem:P

ocenił(a) film na 10
Aneta_

czy ja wiem...mi się to wydaje mądre co napisałaś;DDD