Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430158
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Film jest bardzo dobry, zasłużenie otrzymał 5 Oscar'ów. Powiem więcej zasłużył nawet na 7 ..8 Oscar'ów. Ale to nie od ich ilości zależy czy film jest tylko dobry czy coś ponadto. Ten film jest świetny skłania do przemyśleń. Świetna rola Jack'a Nicholson'a nagrodzona Oscarem

ocenił(a) film na 3
Travis88

Przeczytaj książkę!!! Film nawet nie dorasta do pięt. Ja na nieszczęście przeczytałem książkę a potem zobaczyłem film i wielkie rozczarowanie. Każdy najpierw powinien zobaczyć film a potem przeczytać książkę. Inaczej film dla niego będzie gówno wart :/ i tyle. Jak chcecie mieć przemyślenia to książkę przeczytajcie ...

xoza

No wiesz.. w filmie nie zawsze udaje się zamieścic wszystkich najważniejszych zdarzeń. Sam autor powieści Ken Kessey nie był zadowolony z ostatecznej wersji filmu, sam chciał w nim wystąpić (w roli głównej) i wyreżyserować film. Ale nie mogę nic na ten temat powiedzieć do póki nie przeczytam książki. Wtedy zobacze czy film jest wiernym odzwierciedleniem książki.

xoza

Ja przeczytałem najpierw książkę a potem obejrzałem film i wcale nie byłem rozczarowany. Wręcz przeciwnie, uważam, że reżyser świetnie przeniósł klimat książki i wydobył z niej to co najlepsze, to, co najbardziej wartościowe...:)