Mój ulubiony tekst z filmu :)
9/10
Jeśli macie, dawajcie też swoje (także z ksiązki)
Filmu puki co nie było dane mi widzieć, chodź żywię przekonanie, że już wkrótce to się zmieni. Książka: pierwsza klasa! Zatem (wnioskując również po wypowiedziach na tutejszym forum), ekranizacja powinna być równie wybitna. Mam taką nadzieję.
A wracając do pytania...
Pozwolę przytoczyć sobie symbolicznie kilka wypowiedzi z książki:
-'[...] przecież człowiek traci grunt pod nagami, kiedy traci ochotę do śmiechu! Jeśli daje się jakiejś babce tak zeszmacić, że nie potrafi się roześmiać, traci swój największy atut!'
-'Teorię społeczności terapeutycznej słyszałem już tyle razy, że mam ją w małym palcu: jak to człowiek musi się nauczyć współżyć w grupie, zanim będzie mógł funkcjonować w normalnym społeczeństwie; jak to grupa może pomóc, wytykając mu jego błędy; jak to właśnie społeczeństwo rozstrzyga, kto jest, a kto nie jest normalny, więc należy starać się sprostać powszechnym kryteriom.'
-'McMurphy był inny. Nie pozwolił, żeby wygląd narzucił mu styl życia'
-'[...] jeśli człowiek nie ma się na baczności, ludzie zmuszą go do robienia tego, czego chcą, albo - jeśli jest uparty - do robienia czegoś wręcz odwrotnego, po prostu im na złość'
-'Pomyśl, im bardziej człowiek jest pomylony, tym więcej może mieć władzy! Na przykład Hitler.'
-'[...] nikt nie jest naprawdę mocny, dopóki nie widzi, jak wszystko może być zabawne.'
-'Trudno się śmiać, jeżeli się czuje napór promieni, które płyną z każdego przejeżdżającego samochodu i z każdego mijanego domu.'
-'Trzeba się śmiać z wszystkiego co boli, aby zachować równowagę i nie dać się zwariować.'
-'[...] ludzie jak to ludzie, prędzej czy później odsuwają się od jednostek dających z siebie więcej, niż muszą, od świętych Mikołajów, misjonarzy, filantropów i zaczynają pytać: Co im to daje?'
Mój ulubiony cytat z książki :
'Byle kto nie będzie rozkazywał facetowi który jedzie z kurwami na ryby'
Książkę pożyczyłem z biblioteki publicznej i to zdanie było podkreślone a obok niego " :) " ja dodałem swoją :)
Wiem, wiem, nie piszę się po książkach...
O ile dobrze pamiętam nie ma odniesienia do tego w filmie, to są myśli wodza bromdem'a oczywiście !! :)