Lot

Flight
2012
7,4 145 tys. ocen
7,4 10 1 145092
6,7 39 krytyków
Lot
powrót do forum filmu Lot

Denzel jak zwykle trzyma poziom ale nominacja do Oscara (dla mnie) za tą rolę jest lekko przesadzona. Film nie jest słaby ale też nie jest jakimś rewelacyjnym obrazem czy poruszającym jeśli chodzi o problemy alkoholowe. Czegoś w tym filmie brakuje. Wątki są tutaj spłycone, postacie poboczne - (Nicole czy cwany prawnik Don Cheadle czy chytry bezwzględny właściciel linii lotniczych) - mogły by ten film bardziej dopełnić jednak tego nie czynią. Nagle pojawiają się momenty metafizyczne (szpitalna rozmowa Denzela i narkomanki Nicole na schodach przy szlugu z chorym na raka pacjentem) i znikają ów momenty kiedy ich potrzeba (alkoholizm Denzela w starciu z narkomanią Nicole).

Ogólnie to dla mnie ten film jest czymś w rodzaju niezdecydowania twórców czy zrobić film sensacyjny czy zrobić dramat czy ciężki wygrzew egzystencjalny o narkomańsko - alkoholowym podłożu.

Obejrzeć jak najbardziej można, gdyż film solidny i ładnie zagrany. Ale dawać 10/10 czy 9/10 to przesada.

ocenił(a) film na 6

Zgadzam się. Dodam od siebie, że żaden to przełom w karierze Denzela. Solidny występ, ale od razu nominacja do Oscara? Chyba słaby rok...
Film ma mocne otwarcie, a później zwalnia... i dzieję się mało, żeby nie powiedzieć że jest nudno.
Nie zaprezentowano nic nowego w kwestii alkoholików, nawet ta ostatnia noc i to sięgnięcie po wódę nie było niczym zaskakującym. Później dostajemy fajny, acz przewidywalny finisz.
Film sensacyjny to nie jest, a dramat wyszedł z tego przeciętny. Ani przez chwilę mocniej nie porusza.
Solidny film, ale nic więcej 6/10.

użytkownik usunięty
boixos

heh Pan Denzel jest obecnie na takim wesołym etapie swojej kariery, że cokolwiek nie równające się z tanim chłamem by nie nagrał, spotyka się to z padnięciem na kolana wszystkich w Hollywood. Trochę to niesprawiedliwe, patrząc na przykład na ten film. Więc niecierpliwie teraz czekam na gniota z jego udziałem ;) - ale mogę się nie doczekać, gdyż jak widać agentów to Pan D. ma niezłych..