Lucy

2014
6,3 237 tys. ocen
6,3 10 1 236621
5,3 40 krytyków
Lucy
powrót do forum filmu Lucy

Dobre, ale

ocenił(a) film na 6

myślę zabrakło pomysłu na końcówkę filmu. Poczatek był obiecujący, niestety koniec bardzo słaby..hiper mózg kończy jako pendrive..szkoda

ocenił(a) film na 7
anna__sz

no niekoniecznie jako pendrive, raczej jako osobowość internetowa. czyli dokładnie odwrotnie, niż w książkach Orsona S. Carda (o Enderze), gdzie w internecie powstaje świadomość, która w którymś momencie postanawia przeistoczyć się w człowieka i zostać dziewczyną syna głównego bohatera (chyba syna? czytałem to z 15 lat temu...)

zgodzę się natomiast, że końcówka trochę zawiodła + sporo nielogicznych zachowań i wydarzeń, mających na celu tylko budowanie napięcia, lub rozpierduchę. ja na przykład liczyłem, że Lucy zainteresuje się rząd, albo jakieś potężne siły czy organizacje, potężne, a nie durny diler z ekipą, który powinien był zdechnąć podczas sceny ponownego spotkania z Lucy.

anna__sz

Mam takie samo wrażenie. O ile większość filmu mi się podobała, o tyle zakończenie mnie negatywnie zaskoczyło. W dodatku ten SMS: "Jestem wszędzie" - i nie wiadomo, czy Lucy może z powrotem przybrać ludzką postać, czy nie. Nie wiadomo, co dalej. Szkoda. No chyba że będzie druga część, ale wątpię.

Trojden

tam był taki moment, że pokazywała samochód, który poruszał się z ogromna prędkością i w końcu zniknął. przy poruszaniu się z prędkością przekraczającą prędkość światła możliwa byłaby podróż w czasie (oczywiście teoretycznie) uważam, że końcówka wcale nie jest głupia. jeśli przyjąć, że wykorzystywała maksymalnie możliwości mózgu mogła teoretycznie przenosić się w czasie (teorie Einsteina). A że ciało ludzkie jest zbyt słabym materiałem, pozbyła się go i przenosiła na to na innej płaszczyźnie czy czasoprzestrzeni, ponieważ możliwości mózgu jej na to pozwalały.

ocenił(a) film na 8
anna__sz

Hiper mózg nie kończy jak pen drive.... Lucy stała się wszechobecną materią. Jest wszechwiedząca, wszechobecna, to byt absolutny - Bóg (jeśli ktoś wierzy w Boga, a jeśli nie wierzy, to po prostu materia) i oto chodzi w tym zakończeniu (zresztą od początku filmu są nawiązania do religii chrześcijańskiej - muzyka, gesty, obraz Michała Anioła). Pen drive to symbol współczesnych czasów - kiedyś wiedzę zapisywano na pergaminach i w ksiązkach, dzisiaj pracujemy na komputerach i przechowujemy wszystko w pamięci zewnętrznej.

Rząd nie mógł się zainteresować sprawą, bo to zbyt amerykańskie jest, w dodatku Lucy tego nie chciała, wolała przekazać informacje zaufanemu człowiekowi - człowiekowi nauki. Taka wiedza w rządzie zwykle nie wróży nic dobrego i zawsze trafia się jakiś czarny charakter, który pracuje dla rządu, a w rzeczywistości jest terrorystą :D Bandzie narkotykowej chodziło tylko o kasę i prochy, dlatego po nią wrócili, ich nie interesowała Lucy, tylko to co ma w brzuchu.