Lucy

2014
6,3 237 tys. ocen
6,3 10 1 236621
5,3 40 krytyków
Lucy
powrót do forum filmu Lucy

Może to się wyda śmieszne ale im bardziej chcę zobaczyć jakiś film tym większe prawdopodobieństwo, że będzie to niewypał. Niestety tak tez jest z tą produkcją. Początek można jeszcze jakoś przeżyć ale im dalej tym gorzej. Nie tylko podstawy naukowe tego filmu są delikatnie mówiąc naciągane - co w filmie SF można przeboleć - ale wstawki z odległych dziejów planety czy galaktyki, a w szczególności ich długość zwyczajnie nudzi. Szkoda bo pomysł był całkiem ciekawy i mogło coś z tego być. Widać Luc Besson traci wyczucie.

karson_z

Nie powiem że film mnie jakoś specjalnie zachwycił, ale myślę że te ,,wstawki,, miały obrazować właśnie potęgę umysłu, po prostu reżyser nie mógł już bardziej polecieć w efekty walk czy telekinezy bo to zaledwie pewna część umiejętności mózgu, a chcąc iść dalej Besson musiał trochu podkoloryzować.

ocenił(a) film na 5
michal936

Podkoloryzować i owszem, ale musisz chyba przyznać, że to co najciekawsze, a więc działanie mózgu Luci, odkrywanie nowych umiejętności, wchodzenie w interakcje z otaczającą rzeczywistością czy w końcu telefoniczna debata z profesorem została potraktowane bardzo powierzchownie. Ciekawe pomysły zostały zastąpione wlokącymi się pościgami, wstawkami o których pisałem wcześniej i czymś co wyglądało na ruszającą się na końcu filmu termitierę termitów. I po co to wszystko? by profesorowi dać pendriva stanowiącego swoisty klucz do zasobów wiedzy głównej bohaterki, która jak Johnny Depp w Transcendencja zrezygnowała ze swojej materialnej powłoki. Dla mnie trochę to mało.
Nie wiem czy oglądałeś film JESTEM BOGIEM

http://www.filmweb.pl/film/Jestem+Bogiem-2011-548252

tam również pokazana jest reakcja mózgu na narkotyk, jednak w moim przekonaniu w dużo lepszy sposób.

Pozdrawiam