Ludzka stonoga

The Human Centipede (First Sequence)
2009
3,6 53 tys. ocen
3,6 10 1 52758
3,5 12 krytyków
Ludzka stonoga
powrót do forum filmu Ludzka stonoga

Napaliłam się na ohydne sceny, ludzie ponoć wymiotowali... A tu nic takiego nie było :( Podobno scena z usuwaniem zębów miała być brutalna i realistyczna - dla mnie nie była, właściwie nic nie było widać. Ogólnie krwawych scen jest bardzo niewiele. Jestem jednak PEWNA że gdybym o filmie NIC nie słyszała, a po prostu go odpaliła, to byłabym mocno zszokowana.

Mimo wszystko film oceniam wysoko, za niebanalność. Często widziałam pytania w stylu - ale jakie miał przesłanie? Może jakieś miał, a może nie miał żadnego - w tego typu filmach to nieważne. Podobnie jak w innych tego typu obrzydliwościach, siekankach czy gore. Przesłanie to możecie znaleźć w jakimś dramacie.

Co ciekawe - byłam już na tej stronie filmwebu, bo zastanawiałam się nad tym filmem, ale widziałam tylko plakat i niską ocenę, więc założyłam że to głupkowaty horror klasy B o jakimś dziwolągu z kosmosu. :) Dlatego wcześniej tego filmu nie widziałam. Dziś przygnały mnie tu demotywatory :)

Film kojarzył mi się trochę z Uwięzioną Heleną - kilka elementów podobnych - doktorek, domek na odludziu z pięknym ogrodem, więziona osoba, której ciało doktorek modyfikuje na swoje potrzeby.