Ludzka stonoga

The Human Centipede (First Sequence)
2009
3,6 53 tys. ocen
3,6 10 1 52758
3,5 12 krytyków
Ludzka stonoga
powrót do forum filmu Ludzka stonoga

Nie wiem skąd taka niska ocena tutaj, zapewne wynika ona z ogromnej dawki brutalności, drastyczności i przemocy w filmie. Być może też budzi obrzydzenie i trąci zboczeniem, ale miejcie na uwadze, że taki właśnie był zamiar.

Mocny thriller bym rzekł, z oprawcą, który kaleczy swoje ofiary w niewyobrażalny sposób, serwując im niezłe tortury psychiczne jak i fizyczne. Hostel przy tym to 'Pikuś, Pan Pikuś.'

Może coś ze mną nie tak, że lubię filmy tego typu, ale każdy film jest dobry, który wywołuje jakiekolwiek emocje, komedia - śmiech, melodramat -łzy, horror - strach, gore -obrzydzenie i zniesmaczenie. I tutaj tak właśnie było.
Genialnie pokazana postać psychopaty.

8/10

ocenił(a) film na 10
negroz

Moim zdaniem taka ocena tego filmu jest niesprawiedliwa. Aktorzy zagrali fenomenalnie. Ten film jest o brutalności ale jej nie pokazuje dosadnie. Brak jest scen bezpośredniej brutalności i przesadnego ukazywania nagości. To taki horror dla gimbazy - nic strasznego prócz zamysłu i działań głównego bohatera, reszta skrzętnie ukryta przed okiem kamery. To film który można strawić wraz z dobrą pizzą. Dla mnie 10/10 ... tak samo jak części 2 (i nie sposób nie wspomnieć w tym miejscu o Martinie - dla mnie 11/10) ... i oczywiście czekam na trzecią ;)

ocenił(a) film na 8
funnky

W oczekiwaniu na trzecią część obejrzyj 'Martyrs. Skazani na..."
pomysł bardzo podobny
również reżyser stosuje tortury psychiczne wobec widza

ocenił(a) film na 10
negroz

a dzięki, dzięki ... obejrzę !

użytkownik usunięty
funnky

Podpisuję się pod tym, że film jest niedoceniony. Nie sądzę, że jest też wybitny, ale oceny typu '0/10' są jak dla mnie po prostu śmieszne. Stonoga jest filmem dla ludzi, którzy siedzą w takich gatunkach i ich nie odrzuca coś takiego. Doktor i reszta zagrali bardzo dobrze, choć sama fabuła nie jest bardzo wyszukana.
Po prostu jest nakręcona dla pewnego grona odbiorców, którzy będą potrafili obiektywnie na to spojrzeć i wiedzą czym to się je :)

Trzeba mieć naprawdę posraną psychikę żeby odczuwać satysfakcję z oglądania takich obrazów. Ale oczywiście przekonywać was do tego nie mam zamiaru - wszak psychicznie chorzy także nie zdają sobie z tego sprawy... .

ocenił(a) film na 1
negroz

Ogromna dawka brutalności, drastyczności i przemocy - w Ludzkiej Stonodze?

Chyba oglądaliśmy inne filmy. W tym filmie nie ma nic, zupełnie nic. Rzeczywiście jest straszny, a właściwie strasznie cienki...

Zachowanie bohaterów (głównie tych amerykańskich pip) - no, cóż... wymaga ich "zastrzelenia z przyłożenia" w pierwszych scenach :).
W filmie praktycznie nie ma żadnych scen gore. Aktorzy - brak słów - może doktorek sobie radzi z rolą. Jako jedyny...
Film zwyczajnie nudzi. Brak jakiegokolwiek suspensu.
Jak powiedziałem, w "Ludzkiej Stonodze" nie ma nic wartego uwagi . Ocena w pełni zasłużona, szkoda na "to" czasu.