PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99403}

Mój brat niedźwiedź

Brother Bear
2003
7,5 117 tys. ocen
7,5 10 1 116608
6,9 40 krytyków
Mój brat niedźwiedź
powrót do forum filmu Mój brat niedźwiedź

Genialna wzruszająca animacja. Jest to ostatni wielki film Disneya z gatunku "klasycznych Disneyów". Jest wesoło, a nie ma ziomalskich tekstów jak w Madagaskarze czy Shreku, co jest bardzo fajne tak dla odmiany. Animacja piękna, tradycyjna. Chwilami na myśl przychodzi podobieństwo do Pocahontas (ogólne realia, klimat). Szkoda że nie został bardziej doceniony przez publikę...

krevek

Całkowicie się zgadzam. Ogromna szkoda, ze Disney zrezygnował z tradycyjnych animacji, nie w 100%-ach komputerowych takich jak najnowszy 'Piorun' czy 'Ratatuj' itp. Bardzo mi brakuje czegoś w stylu 'Pocahontas', 'Król Lew', 'Piękna i bestia'- te miały swój disney-owski urok i magię, których nie odnajduje w nowszych produkcjach. I mimo moich 15 lat (nie jestem dorosła, ale dzieckiem też nie), to z nieukrywaną radością powracam do starych, dobrych bajek Disneya. 'Moj brat niedżwiedź' jest więc czymś co sprawia mi niemałą radość.

ocenił(a) film na 9
dhuala

wg mnie wiek nie ma tutaj znaczenia. do disney'a w pewnym sensie trzeba dorosnąć. inaczej ogląda się bajkę, gdy jest się dzieckiem; dziecko nie do końca rozumie prawdziwą ideę i morał, zawarte w opowiadanej historii. 'mój brat niedźwiedź' jest cudowny, znacznie bardziej doceniłam go teraz, aniżeli będąc w podstawówce, gdy oglądałam go pierwszy raz - wtedy zwracałam większą uwagę na to, że jest zabawnie, a nie na ukazaną w filmie miłość i drogę do odnalezienia siebie. szkoda, że teraz disney nie robi już bajek, które uczą podstawowych wartości, tak ważnych dla każdego z nas - choć nie wszyscy o tym wiedzą.

ocenił(a) film na 10
krevek

oczywiście że także się zgadzam - przepiękna animacja na końcówce której ja - 18-o letni młody człowiek wzruszyłem się do łez - naprawdę widać tu zdecydowany powrót do korzeni Disneyowskich bajek - ogólnie jestem miłośnikiem wszelkiej animacji ale faktycznie wolę takie wzruszające opowieści niż takie ziomalskie jak Madagaskar chociażby które też lubię - dla mnie Mój brat niedźwiedź to arcydzieło animacji - 10/10 bez zastanowienia

krevek

Ostatni klasyk Disney'a? Chyba żartujesz..

ocenił(a) film na 10
Rakshas

pytanie z innej beczki - czy ktoś wie ile trzeba czekać na weryfikacje kontrybucji ???