PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=303534}

Mój ojciec i mój syn

Babam ve Oğlum
2005
7,4 415  ocen
7,4 10 1 415
Mój ojciec i mój syn
powrót do forum filmu Mój ojciec i mój syn

Jak można takie łzawe, żałosne, kiczowate widowisko, gdzie gra aktorska i scenariusz są na bardzo
niskim poziomie (patrz: sceny tulenia wnuka przez dziadka z obowiązkowo patetyczną muzyką czy
absolutnie kuriozalna scena "naparzania" się ojczulka z synem pośrodku drogi po niemniej
niedorzecznej zapaści i śmierci innego syna) stawiać w rzędzie najlepszych filmów, chociażby
dekady? Ciężko mi to pojąć. No ale Turków nigdy i nigdzie nie zabraknie, więc filmowi nie spadnie
pewnie szybko poniżej maksymalnej liczby gwiazdek. Jeśli brak jakości, załatwi się ilością (głosów)
- patrz imdb... Ech...

ocenił(a) film na 1
kinofil

Racja, film to istna makabra. Zagubione wątki, papierowe dialogi, jowialność nie tłumacząca ludyczności i do tego tytuł upośledzonego kina drogi z kliszami scenariuszowymi. O nakręceniu czegoś ukazującego sielankę rodzinną pewnie nie raz marzył Bergman. Z kolei ukazywania świata w oczach dziecka reżyser mógłby się uczyć od Kolskiego (patrz: "Historia kina w Popielawach"), natomiast kunsztu filmów opowiadających o powrocie do przeszłości i korzeni od Wendersa ("Paryż, Teksas") lub Lonergana ("Manchester by the Sea").