6,8 59 tys. ocen
6,8 10 1 58612
6,1 17 krytyków
Mój rower
powrót do forum filmu Mój rower

Słabizna. Duże rozczarowanie. Tym większe, że niby dobry reżyser, niby świetny temat. Po 10 min
już coś nie gra, ale przemęczyłem do końca i nie było warto, dalej jest tylko gorzej. Dowcipy nie
śmieszą, żenująco czerstwe dialogi, źle zagrany, dość banalna historia. Ogląda się jak kinową
wersję M jak Mdłość. Zdjęcia dobre – ale w tym wypadku nawet one drażnią, bo wszystko nazbyt
wypięknione, wygląda jak reklama mazurskiej mgły i nijak nie siedzi z resztą która miała zdaje się
portretować "trudne męskie relacje" i "skomplikowaną rzeczywistość". Ta trudna rzeczywistość to
wiecznie podku*wiony Żmijewski, nastolatek z za dużym nosem zachowujący się jakby miał
drugie tyle lat co ma i sztucznie wyluzowany dziadek. Każdy z bohaterów ma tę samą minę przez
całe półtorej godziny filmu, podczas gdy widz najpierw ziewa, potem wyraźnie niecierpliwi, by na
koniec się wkurzyć, że zmarnował 1,5 godziny życia. Dałem (na wyrost) 4 gwiazdki (za muzykę i
zdjęcia).

ocenił(a) film na 8
spicer

Chyba trochę Cię poniosło :)
Nie był taki tragiczny jak napisałeś

ocenił(a) film na 8
spicer

Ewidentna przesada. Nie rozumiem ani trochę porównania do M jak miłość. Nie wiem czy kolega miał okazję oglądać ten tzw. serial, ale ja tak i poziom między nim, a historią i portretami psychologicznymi przedstawionymi w filmie Mój rower to niebo, a ziemia. Ten film daje nam nadzieję, że nasze kino będzie jeszcze coś warte i, że może istnieć film polski bez obecności Tomasza Kota czy też Katarzyny Figury. Nie wspominając już o przedstawieniu bardziej normalnego nastolatka, którego jako jednego z niewielu bohaterów co nowszych filmów przedstawiających młode pokolenie, nie widzimy na ekranie ćpającego, chlejącego i posługującego się slangiem rodem z rynsztoka. Dziękuje bardzo.