Chopina uważa się za Francuza, Kopernika za Niemca, Haendla za czystej krwi Anglika, Marię Curie-Skłodowską za Francuzkę z krwi i kości. 
Słyszałem nawet, że Mickiewicz był Litwinem ("Litwo, ojczyzno moja) wyznającym grekokatolicyzm (w końcu opisywał "Dziady":), a Pułaski - Amerykańcem (patrz: www.nndb.com). 
Enigmę rozszyfrowali TYLKO i wyłącznie Brytyjczycy, a II Wojna Światowa wg Amerykanów rozpoczęła się 7. grudnia 1941 roku. 

Na to już chyba nic nie poradzimy.
sam pierdolisz jak potluczony, zlamasie. Tacy kretyni pewnie nawet nie wiedza kim byli Ci wyzej wymienieni
A może Mickiewicz rzeczywiście czuł się Litwinem, w końcu urodził się na terenie Litwy;) Ciekawe po jakiej stronie by stanął gdyby polska była niepodległa i rozłączyła by się z Litwą :P
Mickiewicz urodził się w Zaosiu... czyli na terenie formalnie należącym do Litwy... o ile można powiedzieć formalnie bo to było już po rozbiorach... ale jak pamiętamy Polska i Litwa do III rozbioru były razem w unii więc i Litwini i Polacy mogą mówić że to "nasz" Mickiewicz
To chyba nawet niekoniecznie wynika z niewiedzy autora scenariusza tylko po prostu Francuzka bardziej pasowała do tej historyjki w końcu Einstein był Niemcem a nie Australijczykiem ;)
zgdza sie dokladnie niemieckim Zydem i uciekl do Ameryki jak nazisci wprowadzili swoje rzady
Musze zauważyć że żydowskie korzenie Alberta w filmie ukazuje scena gdy pijany idzie przez strumyk i próbuje spiewać Hawa Nagila - jedna z najbardziej znanych pieśni żydowskich. 
Ogólnie kilka kwestii w filmie mi się nie podobało. Zdaje sobie sprawę że to film humorystyczny w którym specjalnie przekręcono wiele rzeczy. Ale bolało mnie gdy Maria Skłodowska Curie uznana była za Francuzkę, o czym świadczyła scena z rodzicami Francuzami. Co wg. mnie jest celowym zabiegiem i pomijaniem korzeni polskich Pani Marii. 
Druga kwestia - Pan Marconi i jego radio. Może nie wszyscy to wiedzą ale tu umniejszono zasługi Nikoli Tesli, który uznawany jest za twórce radia. No i Marconi dostał nobla za teorie stworzone przez Tesle. 
Trzecia dla mnie rażąca kwestia to Edison, przedstawiony jako naukowiec który miałby dostać nobla. Jedna wzmianka głosi iż Edison i Tesla byli uznawania za potencjalnych laureatów w 1915 roku ale żaden z nich nie otrzymał nagrody nobla. I Edison przez całe życie żerował na patentach i wynalazkach Tesli.
Mało śmieszna komedia, a teraz dowiaduję się jeszcze o większej liczbie wpadek niż sam zauważyłem. 
Bardziej poważna historia ukazana jest w filmie Einstein i Eddington. 
Czytałem artykuł o Tesli, niesamowity naukowiec. Szkoda, że czasem pomijany.
Nie tylko Tesli, ale i na wynalazku pewnego polskiego inżyniera, Jana Szczepanika. Otóż Edison bezczelnie ukradł projekt jego żarówki i opatentował jako własny wynalazek, gdyż naszemu rodakowi niestety nie przyszło do głowy opatentować swój wynalazek, ponieważ uznał, że oświetlenie elektryczne i żarówki, to projekt nie mający przed sobą przyszłości. Co do radia, to był też rosyjski inżynier Popow, który także dodał swoje trzy grosze do tego wynalazku.
co do Kopernika to przychylam sie do opinii,ze byl etnicznym Niemcem w koncu urodzil sie w rodzinie niemieckojezycznej i poslugiwal sie raczej niemieckim; to,ze sluzyl polskiemu krolowi i dowodzil obrona polskiego zamku przed Krzyzakami niczego nie dowodzi; w tamtych czasach narodowosc a poddanstwo to rozne sprawy; co do Mickiewicza byl Polakiem ( Litwini od dawien dawna na tamtym terenie sie spolonizowali a litewski uzywali nieliczni chlopi ) a pisal "Litwo Ojczyzno Moja" gdyz traktowal Litwe jako swoja ojczyzne w tamtym czasie silniejsze byly roznice regionalne; Litwa byla po prostu jednym z regionow Rzeczpospolitej; co do Sklodowskiej-Curie sprawa wyglada tak,ze ona byla kobieta a w tamtym czasie kobiety po prostu podlegaly mezczyznom ( obyczajowo i prawnie ),to e jej maz byl Francuzem to w powszechnym mniemaniu jest Francuzka; co do II wojny swiatowej nie rozpoczela sie w 7 XII 1941 tylko 3 IX 1939 kiedy to Wielka Brytania i Francja wypowiedzialy wojne Niemcom; do tego czasu byl to konflikt lokalny miedzy Niemcami a Polska
Wielkość tu nie miała znaczenia i to Polska była królestwem a Litwa księstwem. 

Co do Marii Skłodowskiej Curie to zawsze czuła się Polką. Proszę sprawdzić jak wyglądał jej dyplom Nobla z 1911 i nie pisać głupot, że wszyscy uważali ją za Francuzkę. 

Jakoś w filmie pokazano że Einstein był żydem, ale z Polki zrobiono Francuzkę celowo - od blisko stu lat hollywood (a zwłaszcza od okres II wojny światowej) eskimosi w każdym prawie filmie pokazują Polaków jako śmieci i fałszują historie (lista schindlera, bielski, ida i inne goowno). Jeżeli komuś to nie przeszkadza to kim jest? Czy jakby mu ojca i matkę obrażali też by się głupkowato cieszył. 

A wszystko te ww. zabiegi mają obrzyździć Polaków na świecie - już teraz wojną wywołali naziści a żydów mordowali Polacy żeby zrabować ich majątek. Tylko jaki skoro ponad 70% żydów nie płaciło z biedy podatków ? Poza tym jak ktoś ma trochę inteligencji i dociekliwości to może dotrzeć do danych jakie dobra niemcy wywozili z Polski (setki wagonów kołder, poduszek, szmat - tak nawet szmatami bandyci nie gardzili), więc tylko wróg Polski i Polaków może rozpowszechniać i powielać kalumnie, że Polacy (jako naród, nie mówię o jednostkowych przypadkach) okradali żydów. 

Teraz a dobie wymuszenia z 4 4 7 ustawy z hameryki, wiemy już o co chodzi - nikt przecież w świecie nie stawi się za krajem okradanym skoro jego mieszkańcy mordowali żydów, że nawet żydzi bali się bardziej Polaków niż niemców (jak "profesor" po podstawówce bartoszewski). 

Oczywiście żydy z izraela mają pretensje że Polacy nie ratowali ich (sam nie wiem jak ich nazwać współwiernych, współplemieńców ?) oczywiście fakt że ok. 75% żydów nie znało języka polskiego (Polska między odzyskaniem niepodległości a wojną trwała 21 lat). Po prostu mieli Polskę w nosie. Niestety jak niektórzy "polacy" którzy chętnie wierzą w najgorsze kłamstwa o swoim (?) narodzie i są bezkrytyczni dla innych.
Oczywiście, tylko czemu nie użyli wymyślonych nazwisk? Poza tym o to chodzi, przecież to tylko film, wizja artystyczna to możemy nawet fałszować historię bo to film. A to że większość ludzi jest leniwych (w USA mało kształconych poza wąską elittą) i wierzą w te filmy to nie ważne.