Mała Miss

Little Miss Sunshine
2006
7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104569
7,5 53 krytyków
Mała Miss
powrót do forum filmu Mała Miss

Film ok

ocenił(a) film na 7

Mam jedno ale: Dwayne nie wiem ile on ma lat 15 ? Nagle dowiaduje sie że jest daltonistą. Paranoja

ocenił(a) film na 9

Chyba jesteś w błędzie... O tym, że jest się chorym na ślepotę barw (czy np. daltonizm) można nie wiedzieć przez całe życie. Zależy to nie tylko od stopnia upośledzenia, ale wystarczy, że nie będziesz poddany specjalnym testom lub nie zdarzy ci się ujawniający wadę przypadek... Nie wspominając o tym, że ślepoty barw można się po prostu nabawić, np. w wyniku uszkodzenia dróg wzrokowych, siatkówki czy nawet kory mózgu. Może też być efektem ubocznego działania leków (jak to ze współczesną farmakologią często bywa) lub innych związków chemicznych, zawartych w tym, co jemy i pijemy. Tak więc, z całym szacunkiem ? argument jednak chybiony. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
J__van_den_V_

J. van den V. - przeraziłeś mnie, ale widocznie takie jest życie :) pzdr

ocenił(a) film na 9
J__van_den_V_

Tej odmiany daltonizmu chory nie wykryje sam. Osoba mająca to schorzenie widzi poprawnie większość barw. Problem pojawia się gdy zestawi się razem dwie specyficzne barwy, w tym przypadku chyba jasnozielony i pomarańczowy ale tych zestawień jest więcej. W pewnym sensie oko ludzkie zostaje oślepione przez jedną barwę która zakrywa inną i mózg błędnie to interpretuje. Miałem z tym styczność kilka razy. I wychodziło to zawsze przy okazji jakichś badań. Pierwsze w szkole średniej czyli w wieku 15-16lat.

ocenił(a) film na 8
Kalvis

Dzięki Wam za fachowe wyjaśnienie, też mi to jakoś nie pasowało