PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=114091}

Mały Otik

Otesánek
2000
7,3 7,7 tys. ocen
7,3 10 1 7677
8,3 6 krytyków
Mały Otik
powrót do forum filmu Mały Otik

W jednym z opisów znajduje się wtrącenie, iż historia powstała w oparciu o czeską bajkę. Owszem, w filmie mamy książkę z bajką ale... czy prawdziwą? Może ta "ludowa opowiastka" została wymyślona na potrzeby filmu? Nie znalazłam żadnej strony z oryginalnym "Ociosankiem". Nie wiem czemu, ale nie daje mi to spokoju. Ktoś jest w stanie pomóc?

mitraan

Film powstał na podstawie czeskiej legendy ludowej. Legenda ta przechodziła z pokolenia na pokolenie w ustnej formie (jak większość legend). W Czechach można też znaleźć bajki inspirowane tą historią.
Na kresach wschodnich to tej pory bytują najróżniejsze mroczne opowiastki, nie wspominając już o rosyjskim folklorze (tu kłania się np. 'Gnijąca Panna Młoda'-na podstawie rosyjskiej folklorystycznej legendy). W tamtym okresie powstawały najróżniejsze przysłowia, czastuszki, skazy, eposy o bohaterach ludowych ('Słowo o wyprawie Igora'), które pomagały ludziom przystosować się do praw rządzących światem. Na przestrzeni kilku wieków (od XIII-do ok.XVIII) zakorzyniły się głęboko w kulturze, sztuce, obyczajach. A najbardziej poddatnym okazał się wschód Europy i rosyjskie tereny.
Ależ się rozpisałam...
W celu zapoznania się z utworami rosyjskiego folkloru polecam 'Antologię staroruską' W. Jakubowskiego i R. Łużnego.
Nie wiem na ile ta polska bajka odpowiada autentycznej legendzie (bo raczej ciężko to ocenić), ale może usatysfakcjonuje cię link do niej:
http://alik.new.marksoft.com.pl/dome/poh/otes/otes_01.htm

Ja osobiście poszukuję spisanego wariantu tejże legendy, jak tylko go zdobędę to dam znać :)
Miłego czytania ;D