Byłem na premierze w Multikinie i musze powiedzieć,że bajka świetna.Przede wszytskim należą się pochwały za genialny dubbing.Wystarczy oglądnąć kawałek po angielsku albo niemiecku i można dojść do wniosku,ze opłacało się czekać pare miesięcy dłużej na premiere.Nie było 5 minut,żeby cała sala się nie śmiała.Osoby które piszą,że jest to chała,nie warto iść,1/10 czy coś w tym stylu po co w ogóle wchodzą na to forum?Komu podobała się część pierwsza napewno spodoba się część druga.Nie jest ona zepsuta,tak jak to się najszczęściej dzieje,kiedy firmy chcą po prostu zaorbić na tytule np.Shrek 10.Nie usłyszymy również sprośnych żartów tak jak na Shreku więc dla dzieci jest wymogiem,zeby tą bajke zobaczyły :) Na stronach zagranicznych można przeczytać,że film kierowany jest do starszych widzów,ale osobiście nie wiem dlaczego.W bajce jest nawet ukryty morał,którego pewnie ciężko się doszukać ze względu,że jest to komedia,ale w pewnym sensie uczy tolerancji i pokazuje,że nie trzeba udawać kogoś innego,trzeba być sobą.Nie będe pisać w jakiej skali oceniam film.Po prostu go polecam,bo wydatek rzędu 15/20 zł jest wart tego.W każdym filmie,bajkach zwracam szczególną uwagę na ścieżke dźwiękową.Muzyka jest naprawdę świetna i należą się gratulecje dla Hansa Zimmera.Też nie rozumiem osób,które piszą,że powtarzanie w ajce motywu ze starą babcią jest beznadziejne.Wg mnie jest to świetne nawiązanie,a nawet logiczne bo fabuła nie jest pusta.Wszytsko jest przemyślane.Polecam bo warto na ten film pójść!Warto też odwiedzić Youtub-a żeby posłuchać soundtrack-a!