Magiczny kamień

Carovný kamienok
2019
5,8 29  ocen
5,8 10 1 29
Magiczny kamień
powrót do forum filmu Magiczny kamień

"Królowa Nabbiel i król Archivald, władcy leśnego królestwa, podarowują swoim wiernym sługom, wiedźmie Sebele i czarodziejowi Bendeguzowi, magiczny kamień spełniający wszystkie życzenia. Sebela kocha ludzi i lubi im pomagać, ale Bendegůz ma o nich nienajlepsze zdanie i próbuje ich złośliwie kusić. Każde jest przekonane o swojej racji, dlatego postanawiają iść o zakład: jeśli ludzie częściej użyją kamienia egoistycznie, wygra Bendegůz, jeśli wprost przeciwnie – wygra Sebela.
W tym momencie na dworze położonym w pięknej okolicy zjawia się młody lubiący przepych hrabia Henrich, w towarzystwie swojej siostry Julie i lokaja Vendelína. Henrich chce zebrać pieniądze na swoje ekstrawaganckie życie, lekkomyślnie wycinając las i polując na zwierzynę leśną.
To nie podoba się nie tylko mieszkańcom lasu, ale też ludziom z okolicznych wsi, na czele z młynarzem Matoušem, a także siostrze hrabiego, Julie.
Co się stanie z magicznym kamieniem? Jak zostanie wykorzystany?
Czy ludzie i istoty leśne mogą ocalić swój magiczny świat pełen miłości, dobroci i zrozumienia?".

Zwiastun (po czesku).
https://www.youtube.com/watch?v=HGemVNyvnwI

ocenił(a) film na 6
Montago

Obejrzałem dziś w całości po słowacku i taki średni w sumie. Poza ładnymi widokami, sama fabuła jakoś mnie nie zachwyciła. Mimo to, da się obejrzeć.

ocenił(a) film na 4
underground73

Te czesko-słowackie baśnie mają zróżnicowany poziom, czasem są całkiem dobre, najczęściej takie dość średnie, przeciętne jak ta, a kilka było naprawdę słabych...

Znasz słowacki?
Niby podobny, ale ja bym prawie nic nie zrozumiał ;D

ocenił(a) film na 6
Montago

Znam jedynie biernie, na zasadzie podobieństwa do czeskiego, który to znam niemalże doskonale :-D

Swoją drogą, podany przez Ciebie zwiastun jest właśnie po słowacku :-) Masz "Čarovný kamienok" zamiast "Čarovný kamínek" - więc różnica jest. Jak się wsłucham albo wczytam, to z miejsca widzę różnicę. Te języki są podobne w 90-95% mniej więcej - baśń to po słowacku rozprávka, a po czesku pohádka :-)