PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=185752}

Malowany welon

The Painted Veil
2006
7,6 56 tys. ocen
7,6 10 1 55801
6,2 14 krytyków
Malowany welon
powrót do forum filmu Malowany welon

Film naprawdę wart polecenia,nie tylko ze względu na cudownego Nortona(który chyba nawet trupa zagrałby na miarę Oscara)Urzekły mnie w tym filmie przepiękne,wręcz baśniowe plenery i muzyka Alexandre Desplata.Sama historia miłosna nie jest może czymś nadzwyczajnym,ale nadzwyczajne jest to wszystko,co dzieje się potem,po wyjeździe do ogarniętej cholerą chińskiej prowincji.Rzadko mi się zdarza określic jakiś film mianem "piękny",ale ten właśnie taki jest,piękny i wzruszający...

ocenił(a) film na 8
renata_p1

W sumie to się zgadzam. Bardzo urokliwy film i też wyróżniłbym szczególnie bardzo dobrą muzykę.

moody_mic

Macie rację, film jest przepiękny. Dawno tak nie płakałam, jak na zakończeniu, kiedy wiadomo co się dzieje (nie będę wyjawiać co, bo jeszcze ludzie na mnie naskoczą, jak na kogoś innego w sąsiednim temacie;)) No i Norton... Ja bym mu za każdy film Oskara dała. Jako jeden z niewielu aktorów potrafi wywołać we mnie takie emocje, że tego się nie da opisać słowami. Rola Naomi również świetna, ogólnie film cudo! I nie ma co narzekać, że przewidywalny. Moim zdaniem nieprzewidywalność nie jest celem w tego typu filmach. Tu chodzi przede wszystkim o wywoływanie emocji. U mnie się ta teoria sprawdziła w 100%:) Polecam!