PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665122}

Mandela: Droga do wolności

Mandela: Long Walk to Freedom
2013
6,9 5,4 tys. ocen
6,9 10 1 5373
5,6 7 krytyków
Mandela: Droga do wolności
powrót do forum filmu Mandela: Droga do wolności

Oj nie.

ocenił(a) film na 4

O ile sam film, scenariusz i reżyseria a nawet zdjęcia - dają piękne widowisko, popis autorów, o tyle
aktorstwo leży. A najgorzej wypada Idris Elba jako Nelson Mandela. Ja wiem, że taką osobowość
niełatwo zagrać, dlatego też należałoby powierzyć to rolę aktorowi z dużo większym warsztatem (np
Morgan Freeman, ale on już grał tą rolę w 2010 i nawet dostał nominację do Oscara). Niestety to
właśnie przez głównego aktora ledwo dotrwałem do końca nudząc się w trakcie seansu. Dlatego
tylko 4/10

ocenił(a) film na 7
Unibet_78

Też widzę tutaj Freemana (nawet nazwisko pasuje), ale on już jest staruszek, mógłby grać Mandelę wychodzącego z więzienia, ale ciężko byłoby go ucharakteryzować na Mandelę "terrorystę" (przed aresztowaniem).

ocenił(a) film na 6
GodAs

W tym wypadku mogło zagrać go dwóch aktorów. Skoro Winnie Mandela się mogła się nie postarzeć więcej niż +/- 5 lat to "impossible is nothing" ;)

Unibet_78

Freeman już grał Mandele to wiecznie będzie go grał ..poza tym za stary do takiej roli...pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Unibet_78

Nie zgadzam sie z Toba absolutnie...wlasnie Idris Elba bardzo dobrze wypadl w tej roli, sadze nawet, ze to jego rola zycia, no ma jeszcze szanse odegrac role zycia, stary nie jest...