PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99102}

Marooned in Iraq

Gomgashtei dar Aragh
2002
7,4 121  ocen
7,4 10 1 121
Marooned in Iraq
powrót do forum filmu Marooned in Iraq

ARCYDZIEŁO!!!

ocenił(a) film na 10

Genialny film Ghobadiego, chyba jego najlepszy. Polecam, jeśli ktoś przepada za tym twórcą. Nie bać się braku polskiego tytułu; można dorwać ten film na torrentach i są nawet polskie napisy.

ocenił(a) film na 9
szczawik151

Świetny, ale moim zdaniem lepsze są "Gdyby żółwie mogły latać" i "Niwemang".

użytkownik usunięty
nielubieczosnku

Tak tak... Dużo bardziej podobały mi się jego "Niwemang" i arcygenialny "Czas pijanych koni".

ocenił(a) film na 7
szczawik151

Normalnie Seba mam Ci ochotę jebnąć w ryj:P Tyle czasu odkładałem ten film bo spodziewałem się, że przed nim uklęknę, a tu... nie wiem w jakim aspekcie ten film miałby być lepszy niż Gdyby żółwie...

ocenił(a) film na 6
szczawik151

Mnie niczym specjalnie nie ujął. Średni fabularnie i aktorsko.

ocenił(a) film na 9
szczawik151

Podzielam zachwyt - film jest rewelacyjny.

AbuKamil

Hej, bardzo szukam tego filmu, mógłbyś podpowiedzieć gdzie go znajdę? I czy jest szansa na polskie napisy? Z góry dzięki!

ocenił(a) film na 9
youngroscoe

W minionym roku intensywnie oglądałem irańskie filmy przed wyjazdem do tego kraju. W sumie filmów Ghobadiego widziałem 6 z czego 5 w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Wszystkie znalazłem w internecie, ale część z napisami angielskimi. Ten, o który Ci chodzi jest właśnie z napisami angielskimi:
https://www.youtube.com/watch?v=NFnLbBzJDEI
Ghobadi jest Kurdem, rozpaczliwie walczącym, przy pomocy filmu, o zachowanie kurdyjskiej kultury. Jeśli nie widziałeś filmu "Pólksiężyc" ("Niwemang"), to gorąco polecam. Na mnie zrobił chyba większe wrażenie jak "Marooned in Iraq". Jest bardzo tragiczny w swej wymowie.

AbuKamil

Też staram się być "na bieżąco" z irańskim kinem, stąd moje pytanie. W każdym razie dziękuję bardzo za odpowiedź, z irańskich filmów mogę od siebie polecić "Budda runął ze wstydu|, jeśli jeszcze nie widziałeś. Absolutnie niesamowity :) Serdecznie dzięki za link. Jeśli będę mógł Ci jakoś pomóc, to śmiało.