6,3 33 tys. ocen
6,3 10 1 33014
6,8 16 krytyków
Martyrs. Skazani na strach
powrót do forum filmu Martyrs. Skazani na strach

Film oglądałem dość dawno, dlatego nie pamiętam imion poszczególnych bohaterów
1. Sam fakt, że jedna z głównych bohaterek uciekła kiedy była mała jest nieprawdopodobny, wyobraźcie sobie, że uwięziliście kogoś, aby go torturować - zamknęlibyście taką osobę w niezabezpieczonej, starej fabryce do której można tak po prostu wejść? Dziewczyna złamała nogę pilnującej jej kobiecie i tak uciekła, czyli nikt więcej jej nie pilnował, a teren nie był w żaden sposób zabezpieczony skoro bez problemu opuściło go dziecko.
2. Potworek ganiający bohaterkę za nim się zabiła - wątek przewidywalny. Gdy coś wygląda jak potwór i ma inteligencje dzikiego zwierzęcia, a nikt inny oprócz jednego bohatera nigdy tego nie widział, łatwo można się domyślić, że to omam.
3. Tego wątku dokładnie nie pamiętam więc jeżeli się pomylę niech ktoś mnie poprawi. Główna bohaterka po samobójstwie koleżanki znalazła chyba przez przypadek wejście do piwnicy w której więziona była kobieta. W domu gdzie jest dwójka dzieci raczej nie można nic ukryć. Dzieciaki kiedy są same zaglądają w każdy kąt domu.
4. Wyobraźcie sobie, że jesteście w domu w którym leży 5 trupów, a w piwnicy znaleźliście więzioną od kilku(nastu) lat kobietę, co robicie:
a) dzwonicie po policję, a potem na ewentualne pytanie skąd się tam wzięliście mówicie, że ta mścicielka was zmusiła
b) bez znieczulenia wyjmujecie znalezionej kobiety gwoździe wbite w czaszkę/mózg?
Jeżeli wybraliście odpowiedź B to odpowiedzcie na pytanie dodatkowe:
Co zamierzacie zrobić z kobietą o wyglądzie potwora, która od kilkunastu lat nie widziała słońca, nie umie mówić itp.?
5. Kobieta strzelająca sobie w łeb po tym jak dowiedziała się od męczenniczki co jest po śmierci. Zasadniczo mogła się zabić od razu, wtedy też dowiedziałaby się co jest po śmierci, a ja nie musiałbym oglądać 1,5h bezsensownego okrucieństwa.
6. Samo założenie filmu nie ma sensu, grupa fanatyków religijnych torturuje ludzi, żeby dowiedzieć się co jest po śmierci... ale po co? Męczennik może zobaczyć jak wygląda niebo, tylko, że torturowanie ludzi raczej przekreśla szanse na trafienie do nieba, więc działania tej organizacji kompletnie mijają się z celem.

JWF

Popieram ten film to jakiś film dla fetyszystów.

ocenił(a) film na 7
JWF

ogladalam ten film dosc dawno i powiem szczerze, nie zrobie tego ponownie. Lubie gore, duzo flakow, krwi itp. ale nie lubie 'bezsilnosci'. Dla mnie film jest przegrany na starcie, gdyz torturowana dziewczyna umiera. Moze dla was 'happy endy' w filmach gore sa smieszne, ale oszczedzcie sobie hasel 'idz ogladac muminki' czy cos w tym stylu. Caly czas liczylam na to, ze ona sie uwolni i rozpie*doli im czaszki jakims lomem z zemsty za to wszystko. Scena, gdy pozbawiona jest skory- doprawdy nieprzyjemna. Nie jest zly. Film jest dobry, ale dla ludzi ktorzy moga zniesc bezsensowne cierpienie innych ludzi, po prostu robilo mi sie zal tej laski.

JWF

Odpowiem, hm, chociaż może będę trochę adwokatem diabła.

1. Żeby w ogóle nakręcić taki film (co uważam za dobre przedsięwzięcie) trzeba było coś takiego wymyślić i w wielu filmach można zauważyć jakieś niedociągnięcia, ale bez tego nie byłoby filmu.
2. Pewnie, że można się domyślić, że "potworek" to omam. Nie wiem jak Ty, ale ja wolę oglądać filmy gdzie wiem, że bohater ma omamy niż takie gdzie biegają dzikusy i straszą.
3. Może dzieciaki wiedziały co jest na rzeczy, nie było to w sumie wyjaśnione. Jeżeli się zastanowić to była jedna przesłanka ku temu, że nie wiedziały, a przynajmniej chłopak. Mnie jakoś nigdy do piwnicy specjalnie nie ciągnęło a jakbym zobaczyła tego typu zdjęcia na ścianie jak tam były to by mnie już pewnie tam nie było. Może te dzieciaki nie były zbyt ciekawskie :P
4. Anna chyba nie bardzo mogła zadzwonić na policję bo niby co by powiedziała? Pewnie chciała pomóc tej kobiecie jakkolwiek bo co, miała ją zostawić czy dobić? Ludzie czasami zaczynają coś robić żeby pomóc a później znajdują się w sytuacji bez wyjścia gdzie już tylko mogą skrzywdzić.
5. Może kobieta wyznaczyła sobie taki cel żeby się dowiedzieć. Ludzkość chciałaby się dowiedzieć co jest po śmierci, to by było Coś. A jeśli ktoś się zabija to już nie zda relacji mimo tego, że sam wie. O taką właśnie relację z tego co się dzieje po śmierci tutaj chodziło. Mnie to nie zdziwiło, że się zabiła właśnie wtedy a nie wcześniej.
6. Fanatycy, jak sam określiłeś tych ludzi, nie widzą, że robią coś złego. Wydaje się im, że są najlepsi i robią wszystko dobrze, według woli Boga a tak na prawdę to wiadomo - banda idiotów. Zobacz na moherowe babcie w kościele. Wydaje im się, że są nieskazitelne i żyją według słowa bożego a obrabiają wszystkim tyłki po kolei i może jeszcze coś gorszego. Tak to jest z tymi fanatykami.

Mnie się film podobał, ale mam problem z oceną. Jak na gore to był niezły, fabuła dość oryginalna, był też tam jakiś głębszy sens, no, ale arcydziełem ten film na pewno nie jest.
Ja się tylko zastanawiałam czemu te dziewczyny zostały w tym domu skoro i tak posprzątanie i zakopanie ciał w dole, który rodzinka pewnie sama wykopała nic by nie dało.