6,3 33 tys. ocen
6,3 10 1 33010
6,8 16 krytyków
Martyrs. Skazani na strach
powrót do forum filmu Martyrs. Skazani na strach

Już widzę...

ocenił(a) film na 8

Już widzę te komentarze. "Boże! To jest chory film dla nienormalnych ludzi!!!", "Co za idiota kręci tak pop***dolone filmy!", "Obrzydliwe i niesmaczne ;P Nie wiem kto takie rzeczy ogląda!".

Z takimi komentarzami i podobnymi już się spotykałem, a na takie typu ostaniego zacytowanego przeze mnie (może nie dokładnie) to ma się ochotę odpowiedzieć "Ty, baranie".

Cyryn

Dołączę do lamentów - "O, wielki Megazordzie! Czemu zsyłasz na nas ten crap?" ;)

A tak na serio, to jakie reakcje ma wzbudzać film reklamowany jako jeden z najbrutalniejszych obrazów kina francuskiego i szczycący się tym, że nie został oceniony pod względem pułapu wiekowego?

Pod wpływem informacji, że film został zauważony w Cannes, odszukałem dopiero rozszerzony zwiastun i dopiero ten stawia "Martyrs" w trochę lepszym świetle. Przez pierwsze półtorej minuty byłem nawet ciekaw tego obrazu, ale pół minuty później nagromadzenie krwawych lub brutalnych scenek osiągnęło w moim odczuciu poziom absurdalny. Spodziewam się filmu o ślepej nieukierunkowanej żądzy zemsty z jednoczesną analizą przyczyn zjawiska (standardowa ofiara staje się oprawcą) niepotrzebnie oblane bardzo krwistym i dość dosadnym sosem.

""Obrzydliwe i niesmaczne ;P Nie wiem kto takie rzeczy ogląda!". (...) "Ty, baranie"."

Mnie ciekawi każda produkcja oznaczona jako horror. Sęk w tym, że dla mnie horror MUSI się wiązać z jakimś paranormalnym zjawiskiem lub istotą. Inaczej mamy do czynienia z thrillerem.
Niby różnica gatunku nie zmienia zbyt wiele, ale w horrorach cenię atmosferę nadprzyrodzonej tajemniczości, a także ciekawe koncepcje postaci lub scenografii. Thrillery znacznie rzadziej to oferują (w tym slashery i gore także).

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Żyjemy w czasach gdzie granica pomiędzy thrillerem, a horrorem została prawie całkowicie zatarta.

ocenił(a) film na 8
Cyryn

Jednak jestem jasnowidzem ;)