ale dalej nie rozumiem bo próbujesz znaleźć jakieś informację na temat męczennic z filmu ale skąd wiesz że te męczennice z filmu to nie są postacie wymyślone
No właśnie to mnie ciekawi. Sama nie mogę jakoś znaleźć, może ktos coś wie na ich temat.
skoro nie możesz nic znaleźć to może po prostu są to postacie wymyślone bo wątpię żeby były prawdziwe a możesz podać kilka nazwisk tych męczennic bo nie pamiętam z filmua może bym coś znalazł
Trudno mi coś znaleźć bo nie wiem jak zapisać nazwiska wymienionych kobiet. Pisze teraz zupełnie ze słuchu.
- Prowincja Long Szeng (Shang?), 1912
- Jouan Loucie, 1945, przespała sie ze Szwabem
- Szpital w Berlingham 1960, niewierząca gospodyni w stadium terminalnym raka.
To udało mi sie usłyszeć i jestem szalenie ciekawa, czy oni sobie to wyssali z palca... czy zdjecia sa prawdziwe.
Jouans-Lussac
Wyszukiwanie w google daje linki związane wyłącznie z filmem, zatem jest to postać fikcyjna, albo autentyczna, tylko że kobieta jest jedną z wielu anonimowych ofiar wojny. I nikt nigdy nie kojarzył tej śmierci z męczeńską.
Jeśli dobrze pamiętam, żadna z ofiar nie była męczennicą w dosłownym tego słowa znaczeniu. Były raczej ofiarami linczu. A cechą wspólną było przedagonalne spojrzenie, więc nawet jeśli są to osoby autentyczne to wątpię, czy historia o nich wspomina.