6,3 33 tys. ocen
6,3 10 1 33014
6,8 16 krytyków
Martyrs. Skazani na strach
powrót do forum filmu Martyrs. Skazani na strach

Nie wiem za bardzo jak ugryźć ten film. Nikomu niepotrzebne cierpienie w ilości wystarczającej na 200 amerykańskich horrorów. Jestem w totalnym szoku po obejrzeniu tego filmu. Myślę, że chyba nikt z nas do końca nie wie, co tak na prawdę obejrzeliśmy... Jedno wiem na pewno - nie zostałbym ze scenarzystą tego filmu nawet na minutę sam. Jeśli film miał na celu wywołanie odrazy i obrzydzenia to właściwie zadanie zostało wykonane... Mnie osobiście bardzo poruszył, choć niektóre momenty filmie wywoływały u mnie zażenowanie. Na pewno nie powinny go oglądać kobiety. Tyle.

ocenił(a) film na 10
piotrek_siedlce_fw

Film z pewnością miał na celu wywołanie odrazy i obrzydzenia, lecz nie chodzi tu o sposób wywoływania bólu i cierpienia tylko motyw i w imię czego cierpiały 'ofiary'. "Martyrs" jest zaliczany w kategorii horror jednak dla mnie jest on przepełniony smutkiem i bezsensownością poczynań tych 'złych ludzi'...

P.S. Sugeruję obejrzenie filmu trzy razy, bo rzeczywiście, wbrew powszechnej opinii, do łatwych nie należy ;)

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
curtain3

Nie dałbym rady obejrzeć go 3 razy:) ale na pewno jest to coś więcej, niż zwykła krwawa jatka... Przeraża mnie ogrom tego bezsensownego i nikomu niepotrzebnego cierpienia... Film daje do myślenia. Na pewno szokuje ale zmusza widza do myślenia...

piotrek_siedlce_fw

Dlaczego twoim zdaniem nie powinny tego filmu oglądać kobiety?

ocenił(a) film na 6
Tyzyfone

W filmie jest bardzo dużo cierpienia kobiet... Ofiary są upadlane i nie wiem czy kobiety powinny to oglądać. To oczywiście zależy od indywidualnych cech charakteru widza, ale moim zdaniem kobiety mimo wszystko powinny sobie darować. Szczególnie te, które nie lubią brutalności w filmach.

piotrek_siedlce_fw

Jestem kobietą i taki horror to dla mnie żadna rewelacja. Interesuje się praktycznie tylko horrorami. Jak na razie to mam zdrową psychikę i nie ucierpiała moja kobiecość:)

ocenił(a) film na 6
Tyzyfone

Heh gratuluję podejścia, ale chyba przyznasz, że generalnie kobiety nie będą się dobrze czuć oglądając ten film...

piotrek_siedlce_fw

Hmm, może powinno być ograniczenie od 18 lat oraz kobietom zabroniony? Trochę to dziwne bo nie chodzi o płeć oglądającego ale jego normalne podejście do filmów. W filmie wyraźnie jest zaakcentowane iż najbardziej podatne na zmiany są młode kobiety a z resztą bohaterkami są dziewczyny i na plakatach dokładnie to jest pokazane a jeżeli któraś z pań nie chce oglądać to nie sięgnie po ten film. To takie gdybanie "wszechwiedzącego doskonale znającego kobiecą psychikę kawiarnianego filozofa". wstrzymałbyś się z takimi opiniami a sklecił coś bardziej konstruktywnego.

ocenił(a) film na 6
Konstancja

Chyba nie zrozumiałaś, co chciałem przekazać...

użytkownik usunięty
piotrek_siedlce_fw

Do PIoterk siedlce fw.
Doskonale rozumiem o co CI chodziło. Obejrzalam ten film ale pominelam scene obdzierania ze skory bo nie wiem czy potrafilabym to zniesc. Zobaczylam tylko na koncu te dziewczyne....Film jest bardzo brutalny ze wzgledu na fabule i wydarzenia a takze jego temat. To bezsensowne cierpienie ludzi wywolane ciekawoscia "czy naprawde istnieje niebo". Tak jak inni stwierzdam ze film daje wiele do myslenia i nie jest latwy.Czlowiek jest zdolny do wszystkiego aby znalezc odpowiedz na nurtujace pytanie wielu z nas.

ocenił(a) film na 6

Dzięki:) nie jestem żadnym szowinistą:) po prostu uważałem, że kobieca wrażliwość nie wytrzyma widoku niektórych scen i naraziłem się kilku paniom:) Zgadzam się z Twoją opinią na temat filmu w stu procentach. Pozdrawiam:)

piotrek_siedlce_fw

A co to jest "kobieca wrażliwość"? Czy wrażliwość jest uzależniona od płci? Chodzi mi tylko o to aby nie generalizować i nie mierzyć wszystkich jedną miarką. Ogólnie film jest ciężki, a jego odbiór nie jest uzależniony od płci raczej od stopnia wrażliwości danego człowieka /nie tylko kobiety/ oraz umiejętności empatycznych. Mnie on bardzo poruszył i jeżeli zamiast kobiety bohaterem byłby mężczyzna nijak nie zmieniłoby to mojego odczucia w stosunku do filmu. Niemniej nie żałuję,iż go obejrzałam.

ocenił(a) film na 6
Konstancja

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem. Ja już się nie będę tłumaczyć, bo ciągle coś jest nie tak :)) ale wielkie dzięki za Wasze opinie, bo ja spotkałem się z samymi negatywnymi na temat tego filmu. Pozdrawiam

piotrek_siedlce_fw

Też uważam że świat składa się z odrębnych jednostek a nie jedynie z kobiet i mężczyzn. Na przyszłość postaraj się przywiązywać do tego większą wagę bo możesz tym kogoś zdenerwować.:/

ocenił(a) film na 9
piotrek_siedlce_fw

Ograniczenia wiekowe jak najbardziej (pomijając fakt że widziałam to po raz pierwszy mając 16 lat), ale płeć na to nie ma najmniejszego wpływu. Choć rozumiem o co Ci chodziło w tym stwierdzeniu. Sama jak oglądałam ten film to miejscami mnie skręcało, ale wiem że film mógł by stracić na łagodniejszym przedstawieniu problemu.
Dobitnie jest w nim pokazane jak małą wartość ma ludzkie życie dla tego "stowarzyszenia". Do czego jest człowiek w stanie się posunąć dla realizacji swojej idei Pokazuje też jakie cierpienie towarzyszy zostaniu tym "męczennikiem". Ponadto ile trzeba wycierpieć, żeby stanąć na granicy życia i śmierci. Przez pokazanie tego realistycznie film pozbawiony jest kiczu.
A co do tego Twojego stwierdzenia, ze kobiety nie powinny tego oglądać. Duża cześć facetów nie tknęła by tego filmu.

curtain3

Zgadzam się, dla mnie ten film to raczej dramat niż horror. Zapada w pamięci niesamowicie. :(

piotrek_siedlce_fw

Ten facet ze zdjęcia to ty? Jeśli tak to wow...wymiękłam... :)