6,3 33 tys. ocen
6,3 10 1 33006
6,8 16 krytyków
Martyrs. Skazani na strach
powrót do forum filmu Martyrs. Skazani na strach

Ukazuje on nam jak chory i zdeprawowany potrafi stać się człowiek, dla dobra nauki. Niesamowicie wykonany i autentyczny. Pascal Laugier zabiera nas w podróż na koniec tunelu, ostatni postój, do miejsca w którym nie istnieje już granica pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem, drapieżnikiem a ofiarą. Większość z nas oglądała "Piłę", "Hostel" czy też inny film opierający się na sadystycznym torturowaniu człowieka, ale te produkcje nie dorastają do pięt "Martyrs". Dlaczego? Ponieważ Francuzi znają się na swoim filmowym fachu doskonale, jak nikt inny na świecie. Nie pozostawiają żadnych złudzeń, nie pozostawiają nic naszej wyobraźni, nic nie jest dla nich tabu. W USA natomiast filmowcy boją się przekraczać pewne granice w tego typu filmach. "Martyrs" jest prawdziwym przełomem jeśli chodzi chodzi o horrory. Znakomity fabularnie, brutalny do bólu, rewelacyjnie zagrany, pozostawi mocny ślad w psychice widza na długi czas - tego filmu się szybko nie zapomni.

ocenił(a) film na 9
krakers_5

Zgadzam się z przedmówcą, dodam również, że ten film jest nie tyle horrorem co dramatem z nutą psychologii, a elementy drastyczne mają na celu spotęgowanie emocji. Film jest wstrząsający i poruszający, a oglądając go trzeba wczuć się w psychikę głównych bohaterek, żeby zrozumieć jakie cierpienie je spotkało i co nimi kierowało... Film zasługuje w swoim gatunku na jak najwyższą ocenę, a żeby dobrze go zrozumieć radzę oglądać go w ciszy i skupieniu. Na koniec dodam, że jednak przez dogłębne ukazanie brutalności film nie jest dla wszystkich, a szczególnie nie dla tych, którzy jak zobaczą w filmie brutalne sceny to od razu mówią że film jest bez sensu...

ocenił(a) film na 7
maximus86

Również się zgadzam z przedmówcami...już nie bede sie rozpisywał co mysle o filmi, poniewaz wszystko zostało juz wyżej nadmienione.

moja ocena 8/10

ocenił(a) film na 10
maximus86

Zgadzam się z wami całkowicie! Wyżej założyłem oddzielny temat gdzie zaprosiłem wszystkich, którzy ocenili film na "1", do napisania jakie tytuły są przerażające wg nich:)