Czy mógłby ktoś mi opowiedziec jakie drastyczne sceny znajdowaly sie w tym filmie?? W sensie opisać je;) Nie jestem nienormalna po prostu ciekawosc mnie zżera po przeczytaniu komentarzy o brutalnosci tego filmu;) A póki co to nie mogę go obejrzeć.
Hej...
Tak jak to okreslilem w swoim poscie - film dla tzw. S/M. Sporo scen samookaleczen na ktore "normalny" czlowiek reaguje raczej odraza niz strachem... Osobiscie ze wzgledu na to ze jestem facetem i kieruja mna raczej opiekuncze instynkty wzgledem kobiet, to chyba najbardziej draznily mnie sceny w ktorych rosly osilek katuje dosc filigranowej postury kobiete - tak jakby probowal zatluc ja na smierc, jednak zawsze sie zatrzymuje o krok przed... Ja rozumiem ze trescia tego filmu mial byc "przekaz", iz poprzez cierpnienie fizyczne i upodlenie czlowiek moze znalezc sie na granicy zycia i smierci, kiedy to jeszcze zyjac jest juz jedna noga po tamtej stronie i moze zobaczyc co tam jest... Jednak scenariusz mogl widzowi oszczedzic tak brutalnych scen dochodzenia do tego momentu, poniewaz to nie bylo w zadnym wypadku straszne, tylko po prostu odrazajace... Ostatnimi czasy filmy sa zbyt "naturalistyczne" jak to ktos okreslil... Nie wiem jaki cel postawili sobie tworcy takich filmow i co by chcieli widzowi przekazac, ale na pewno nie jest to straszne tylko niesmaczne (delikatnie mowiac)... :/ Podobnie jak np scena gwaltu i znecanie sie nad dziewczynami w "ostatni dom po lewej"... Zaraz ktos powie ze, przeciez taki jest swiat, tacy bywaja ludzie i psychopatow nie brakuje... Owszem, ale dlatego tym bardziej mysle ze nie musze takich rzeczy ogladac w filmach az tak dosadnie ukazanych i ze malo kto ma na to ochote, wystarczy mi czytanie codziennych wiadomosci i moja bujna wyobrazni... Filmy te bazuja na najnizszych ludzkich instynktach, ale niestety nie instynkcie strachu, a to jest chyba glowna cecha horroru... Thriller to tez nie jest bo za ostre, mogli tu dac troche wiecej scen i krwi to moznaby to juz pod gore podciagnac... Klasyczne horrory to juz powoli zaczyna byc gatunek ginacy niestety... Na szczescie czasem sie zdarzaja ciekawostki, chociazby ostatnio przeze mnie obejrzany przypadkiem turecki horror "D@bbe" http://www.filmweb.pl/f287906/D%40bbe,2006 - polecam... :) To chyba na tyle...
pozdro
Słysząc o tym jak bardzo jest odrażający ten film,ile jest w nim brutalności i krwi,też miałam wątpliwości co do obejrzenia go.
Jednak postanowiłam zaryzykować,bo jak dotąd nie raz natrafiałam na tego typu filmy które były odbierane tak przez widzów,a po obejrzeniu stwierdzałam że grubo przesadzali.No i podobnie było z tym filmem.Nastawiłam się na jakieś okropieństwa,ale nie było aż tak strasznie jak miało być...Oczywiście każdy inaczej reaguje.Jednak dla mnie on do najbrutalniejszych nie należy.Radzę się najlepiej samemu przekonać.
ok rozumiem i dzieki za odpowiedzi. ale mi chodzi o to co tam takiego konkretnego się działo....
Wiesz, mnie po prostu cierpienie w takiej formie nie bawi... Zreszta pisalem powyzej, ze film bazuje na najnizszych ludzkich emocjach, ale nie strachu tylko glownie np empatii, a ta z punktu widzenia psychologgi kazdy ma inaczej "urobiona" w procesie ksztaltowania charakteru, wiec kazdy odbiera film inaczej i nie jest to kwestia tzw. gustu... Widocznie empatii niewiele w tych ktorych ten film nie rusza... Tym bardziej przykro to slyszec... Poza tym bardziej mnie np martwi fakt ze w Polsce nie mozna ustawodawczo nakazac komukolwiek ograniczen wiekowych co do filmow, a nie ulega watpliwosci ze film ten powinien byc od lat 18... A faszerowanie "mlodziezy" takimi filmami nie jest dobre, bo jakby nie patrzyl mlodziez to glowni odbiorcy takiego chlamu... :(((
Własnie skończyłam. Jak dziewczyne obdarli ze skóry i jeszcze trzymali żywą to po prostu zrobiło mi się niedobrze słabo więc wyłączyłam. Nie wiem co było dalej ale chyba nic bardziej bolesnego nie mogło jej spotkać...
Na szczęście w wyobraźni reżysera i scenarzysty jednoczenie nie ma gorszej rzeczy niż obdarcie żywcem człowieka ze skóry a zresztą nie wiadomo wkońcu musiał sobie coś zostawić na kolejne filmy...
tego filmu nie da się opisać, jak dla mnie genialne kino i to nie przez brutalność tylko fabułe, jak dla mnie nie ma lepszego horroru. a kto nie lubi takich filmów i go nie widział niech sie nie wypowiada.