Chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak popapranego filmu. Brak fabuły, treści, sensownych wątków czy w ogole pomysłu! Za bardzo brutalny, sadystyczny i obleśny. Nie chce nawet wiedzieć kim jest autor, bo sam chyba jest psychiczny, wymyślając coś takiego... Nie warto tracić czasu na ten film...
ja pier czego sie spodziewałeś ? włączyłeś w ciemno ten film nie wiedząc o czym jest ??
''' Za bardzo brutalny, sadystyczny i obleśny"" o to w nim chodziło żeby zaszokował.
No cóż, podzielam tą opinię, tragedia. Najgorsze rozczarowanie, że nie włączyłem jak to piszesz "w ciemno"...dałem się podpuścić na "transcendencję śmierci i misterium cierpienia". No cóż, kompletnie nie moja bajka. A widziałem bardziej szokujące lub poruszające sceny, które nie musiały być wyrzeźbione dwururką w rękach nadpobudliwej małolaty odreagowującej koszmary. Nawet cel pokazania dwu stron tragedii i bólu; tej oczywistej skumulowanej w bezsensownej masakrze, jak i będącej efektem jakiejś traumy niezrozumiałej dla innych do mnie nie przemawiają. Jeśli to miało sprowokować dyskusje to dziękuję, wolę iść na piwo. Staram się dobierać to co oglądam i rzadko żałuję czasu spędzonego na filmie, tym razem niestety tak było.
Tetris101, ale czy ja gdzieś napisałam, że niczego o filmie sie wczesniej nie probowalam dowiedziec? Nie. Opis tego filmu, tu, na filmwebie, nie wskazywal na jego beznadziejną treść i w ogole nie pasuje do niego, na innych stronach też są umieszczone same brednie, ktore nie wspominają o PRAWDZIWYCH wydarzeniach w tym filmie...
Ciekawe, że pokaźna część osób wystawiająca skrajne oceny, typu 1 czy 10 w zasadzie nawet nie próbuje uzasadniać swojej wypowiedzi, ograniczając się do pryncypialnych ocen.
Dla przypomnienia:
FABUŁA - wszystkie wydarzenia w utworze, zespół wszystkich wątków utworu powiązanych ze sobą; treść utworu; fabuła może być jedno- lub wielowątkowa
"Brak fabuły, treści, sensownych wątków czy w ogole pomysłu!"
Chcesz więc powiedzieć, że w filmie absolutnie nic się nie wydarzyło? Nie miałaś żadnych refleksji podczas oglądania? Np czy to co zobaczyłaś mogłoby się wydarzyć faktycznie? Czy istnieją ludzie, którzy dla rozrywki potrafią urwać łeb psu, ciągnąc go za samochodem? Czy istnieją fanatycy owładnięci jakąś absurdalną wizją, dla której gotowi są popełnić przerażające zbrodnie? Dlaczego tak się dzieje? Co ich napędza?
W Polsce zachowały się hitlerowskie obozy zagłady, które były kwintesencją ludzkiego bestialstwa. Nie zostały zniszczone. Stoją ku pamięci i ku przestrodze.
Ale cóż, pewnie może się zdarzyć, że ktoś wejdzie dziś na teren Auschwitz, wykrzywi twarz i warknie zdegustowanym tonem - za bardzo brutalne, sadystyczne i obleśne. Dyrektor tego obiektu musi być psychiczny. Nie warto tracić czasu, aby tu przychodzić.
"Martyrs" nie jest filmem instruktażowym, który ma promować hasełko z któregoś z polskich filmów: "żeby się zabawić, trzeba kogoś zabić". "Martyrs" wnika w mroczne czeluście ludzkiej psychiki, która potrafi być zdolna do rzeczy strasznych. I to co pokazuje film, jest tylko bladym i zupełnie niewinnym odbiciem tego, co na przestrzeni dziejów dokonała ludzkość w temacie: obleśny i brutalny sadyzm.