6,3 33 tys. ocen
6,3 10 1 33010
6,8 16 krytyków
Martyrs. Skazani na strach
powrót do forum filmu Martyrs. Skazani na strach

Ale wg mnie naprawdę interesujący film, a raczej - poruszający ciekawą tematykę. Fakt, przesadzili nieco z dosłownością scen, ale tak czy inaczej - daje do myślenia. Poza tym nie takie piły teraz wychodzą - cóż, od lat słyszało się, że horrory powinny być realistyczne. Gdy wreszcie są - przysłania wam to odbiór filmu... trudno by znaleźć złoty środek. Dla mnie uderzające jest zakończenie. (
UWAGA SPOJLER!!! JAK NIE OGLĄDAŁEŚ TO DALEJ NIE CZYTAJ!!!)
Co takiego musiała o zaświatach usłyszeć ta zła na wskroś baba, że w jednej chwili (pomimo wątpliwości!) zdecydowała się pożegnać znany jej świat? Ważne! Zauważył ktoś z Was, co zrobiła tuż przed samobójstwem, rozmawiając z jej podwładnym zza drzwi? Porzuciła swoją "przykrywkę" - odrzuciła hedonizm i jakiekolwiek przywiązanie do swojej fizyczności (puder, tusz, sztuczne rzęsy...). Dla mnie naprawdę mocny film - ale i z sensem. Zdecydowanie ma przekaz, pod warunkiem, że ogląda się go z odpowiednim przemyśleniem, a nie napawając, czy na odwrót - brzydząc - się scenami brutalności. One też przecież miały jakiś cel, chociażby uświadomienie, czym jest wyzbycie się cierpień fizycznych. Wiem, nieskładne, ale właśnie o to chodzi - w żadnych słowach nie zawarłbym tego, co odczułem, myśląc o dialogach, które słyszała bohaterka w chwili "wyłączania" swojego bólu.

Na zakończenie, Martyrs - rzecz. przym. od gr. Marturos - ŚWIADEK.

pchelus

podpisuję się pod tym

pchelus

W "Cisza przemawia" Eckharta Tolle'a w rozdziale "Cierpienie i koniec cierpienia" możesz przeczytać:

"Chroniczny ból fizyczny jest jednym z najsurowszych nauczycieli, jakich można mieć. "Opór jest daremny" - brzmi jego przesłanie.
Nic nie może być bardziej normalne, niż niechęć do cierpienia. Jednak, jeśli potrafisz odrzucić tę niechęć i pozwolisz bólowi być, może zauważysz wóczas subtelne oddzielenie od bólu, niejako przestrzeń pomiędzy tobą i bólem. Wtedy cierpienie jest świadome i zgodne z twoją wolą. Kiedy cierpisz świadomie, ból fizyczny szybko wypala ego, bowiem ego składa się w przeważającej części z oporu."

"Opór jest daremny", pogodzenie się z cierpieniem - 1h 15' filmu i ta poruszająca muzyka...

Film zgodny z koncepcją Tolle'a.

ocenił(a) film na 8
pitzz

I ja się podpisuję. Bardzo dobry film, tylko trzeba do niego podejść troszkę inaczej niż do amerykańskiej papki ( patrz "Piła" i "Hostel" )