Maska twardziela. Przemoc, Media i Kryzys Męskości

Tough Guise: Violence, Media & the Crisis in Masculinity
1999
7,0 244  oceny
7,0 10 1 244
Maska twardziela. Przemoc, Media i Kryzys Męskości
powrót do forum filmu Maska twardziela. Przemoc, Media i Kryzys Męskości

Nieaktualny (sprzed 14-stu lat, obecnie w kulturze zachodniej panuje trend odwrotny -pokazywania zniewieściałych, metroseksualnych mężczyzn), bardzo tendencyjny, zmanipulowany (pokazuje sceny ze specyficznego amerykańskiego kina klasy B typu „Rambo” czy „Terminator” pomijając wizerunki mężczyzn, z filmów innych niż sensacyjne, komedii romantycznych itd., o kinie europejskim nie mówiąc -kto widział macho w czeskim filmie?).
Jako kobieta niestety zaprzeczam, że tylko mężczyźni dokonują przemocy –w 99% mężczyźni wstydzą się przyznać, że doznali przemocy ze strony kobiet (czy to przemocy domowej czy molestowania), więc to już obniża statystyki. Poza tym kobiety często są agresywne wobec innych kobiet, stosują przemocą werbalną itd.
A teza filmu jest taka: kobiety to anioły, mężczyzny demony. Bo Superman miał mięśnie, bohaterowie westernów pistolety, Terminator jedno i drugie, a kobiety nic z tych rzeczy i zajmują niewiele przestrzeni na ekranie, bo są chude,
a mężczyźni umięśnieni...

soowkax78

Oczywiście, że kobiety również bywają agresywne. Oczywiście, że wielu mężczyzn nie przyznaje się, że doznali agresji ze strony kobiet, ale powiedz mi, idąc sama w nocy ulicą, bałabyś się, że zostaniesz napadnięta i zgwałcona przez kobietę czy mężczyznę? Mężczyźni są agresywniejsi, niebezpieczni i w całej historii dokonali o wiele więcej okropności niż kobiety. Nie rozumiem dlaczego ludziom tak trudno ten fakt przełknąć, ale już jeśli chodzi o inteligencję, wynalazki i całą resztę dokonań, nie mają problemu z przekrzykiwaniem się, że do wszystko zasługa płci brzydkiej...

ocenił(a) film na 6
BeeBee61

zgadzam się! jestem mężczyzną, więc wiem! film mi się podobał....