Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858853
8,0 77 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Kupiłem wczoraj "Matrixa" na DVD. Wieczorem włączyłem go i zacząłem oglądać. Jednak zaraz potem czułem się zniesmaczony! Kto to tłumaczył??? Trinity została przetłumaczona jako Trójca, a Matrix (co szczerze mnie rozbawiło) Macierz(!). Niech ktoś mi to wyjaśni!!! :

Palpatine

Bo w języku ang. "Trinity" to "Trójca", a "Matrix", to "Macierz" lub "Matryca" (właściwie "Matryca")
PS. na przyszłość spytaj się słownika albo coś...

ocenił(a) film na 10
Nike

Wiem, co to znaczy. Ale po co tłumaczyć te nazwy? Poza tym jeżeli w filmie Matrix to Macierz, to film powinien nazywać się też "Macierz", prawda?

Palpatine

Wiesz, mamy tu do czynienia z filmem komercyjnym, który jest skierowany do bardzo wielu odbiorców, a nie tylko młodzieży. Jeżeli na film by przyszła osoba w powiedzmy "moherowym" okresie życia, która nie zna języka ang. (kiedyś w szkołach uczono języka rosyjskiego, a nie angielskiego) i skąd taka osoba miałaby wiedzieć, że "Trinity" to "Trójca", "Matrix" to "Macierz" lub "Matryca", "Morpheus" to "Morfeusz", "Tank" to "Czołg", "Mouse" to "Mysz", "Oracle" to "Wyrocznia" itd. Poza tym my mieszkamy w Polsce i używamy polskich nazw. Co do tytułu filmu to musisz jednak przyznać, że "Matrix" jest bardziej interesującą i bardziej przykuwającą uwagę ewentualnego widza nazwą dla filmu niż "Macierz" czy "Matryca".

ocenił(a) film na 10
Nike

Ech, przecież wszędzie (w mediach, grach, Matrixach na video i TV) jest już w porządku. Trinity to Trinity, a Matrix to Matrix. Dlaczego więc tylko wersja DVD ma zupełnie inaczej przetłumaczone te nazwy? To bez sensu!

ocenił(a) film na 9
Palpatine

jesli jestes tak obcykany w angielski to poco ogladasz film z napiasami ?? jesli Ci nie pasuje to wyłaczasz napisy i jedziesz po angielsku ?? co juz problem jest ....

Palpatine

To już mój drogi jest pytanie do dystrybutora, a nie do mnie. Poza tym mnie to nie przeszkadza, kiedy oglądam ten film na DVD i nie wiem, dlaczego Ci to przeszkadza.