Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858853
8,0 77 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Na jego podstawie powstają do tej pory filmy, nowatorska myśl jaką był matriks zmieniła kino. Kto uważ że ten film za bajkę niech nie ogląda sf, bo nie zna się na tym gatunku.

ocenił(a) film na 9
XGrzegorz

Dokladnie. Matrix wiele zmienil, perelka, a zarazem klasyk wsrod s-f. Lubie ludzi ktorzy najpierw zastanowia sie zanim napisza cos typu: beznadziejna bajka itp. Na tym polega SF, trzeba to pojac.

ocenił(a) film na 10
XGrzegorz

No, to niezupełnie tak. ;) Samą kinematografie Matix to rzeczywiście zmienił, ale sam pomysł świata snu wielu ludzi kontrolowanego przez maszyny nie jest taki nowy. Mówił o tym już Platon w dziele "Państwo" (Alegoria klatki). Matrix to taki zlepek różnch mitów i filozofii (gnostycyzm, mózg w naczyniu, rzecz sama w sobie Kanta, itd.) ułożonych w bardzo zgrabną całość i przystosowaną dla współczesnego społeczeństwa.

Oglądałem ten film z 50 razy i nadal mnie zaskakuje ^^

ocenił(a) film na 7
XGrzegorz

Jeden z najlepszych filmów lat 90 - tak
Najlepszy film lat 90 - zdecydowanie nie

ocenił(a) film na 10
arrival

Zaratustra < ok można powiedzieć ,że się zgadzam :) Choć dla mnie to jest arcydzieło :) W sumie ciężko powiedzieć ,czy jest najlepszy ,bo przecież są inne gatunki filmowe i to mija się z celem porównywać matrixa do jakiegoś dramatu.

"Najlepszy film lat 90 - zdecydowanie nie" < oj nie tak zdecydowanie ;)

pozdro

ocenił(a) film na 5
XGrzegorz

kazdy ma inny gust ale z tym najlepszym filmem lat 90 to troche przesadziles ale skoro taka jest twoja opinia to ok u mnie nawet w pierwszej 20 filmow z lat 90 nie jest