Po obejrzeniu trailera przez chwilę nie mogłem złapać oddechu z podniecenia. Jeśli film będzie choć w połowie tak klimatyczny i brutalny jak zwiastun to na pewno zapadnie na długo w pamięci wszystkich którzy go zobaczą. Mnie osobiście bardzo pasują te mroczne anioły choć nie wiem jeszcze jaką rolę spełnią w filmie. W grze też miały być lecz twórcy nie wiem z jakiego powodu odrzucili ten projekt. Ogólnie widać dużą zbieżność z grą np. hotel z narkomanami biorącymi Valkyr czy wiernie odwzorowany dom Maxa. Spodobał mi się bardzo moment w którym Max wybija ćpunów w kiblu(w grze było dokładnie tak samo). Trzymam kciuki za tą produkcje i mam nadzieje że wersja finalna nie zostanie okrojona. Pozdrawiam
Zwiastun trzeba przyznać niezły,w tych fragmentach widać że twórcy starają się zachować klimat(zimowa sceneria),przez pare sekund pojawia sie znana postać z gry Mona Sax no i utwór muzyczny w trailerze świetnie dopasowany.A te ptaszki są pewnie związane z wizjami i halucynacjami .Takie coś było też w grze choć tam tych istot nie było.Aż tak bardzo bym się tym nie przejmował.
Mimo wszystko boje się o ten film z 3 powodów:
-kategoria wiekowa PG13(jest to już potwierdzone)
-reżyser który nie zrobił ani jednego dobrego filmu(Omen z 2006 roku to katastrofa)
-Aktorzy-o Whalberga jakoś się specjalnie nie martwie ale mam zastrzeżenia do reszty obsady,Ludacris jako Jim Bravura?? to jakieś żarty
Aha po internecie krąży scenariusz w wersji angielskiej,z tego co troche poczytałem i się dowiedziałem wątek narkotyków zostanie zepchnięty na drugi plan albo wogóle pominięty a wszystko po to żeby film dostosować do wymogów kategori wiekowej od 13 lat
mnie w tym zwiastunie bardzo podobalo sieodwzorowanie lokacji. zwlaszcza budynek z czerwonym neonem. albo wybuch w wiezowcu jak pod koncem pierwszej czesci. szykuje sie hicior!!!!
Mi tam klimat z trailera sie podoba. Zima, ćpuny, puste brudne uliczki no i te świecace szyldy na dachach bydynków :) Muzyka tez jest bardzo kojarzaca z grą :) no ale zobaczymy bo nie rz juz sie na trailerze przejechalem...
Popieram przedmówcę.
Film zapowiada się zaje**sty. Tyle nawiązań i wyciągnięcie esencji z potencjału, jakim jest ta wyśmienita gra. Ściągnąłem sobie ten trailer i zacząłem oglądać go klatka po klatce, wyszukując "smaczków". Oto co znalazłem: (UWAGA, MOżLIWE SPOILERY)
* początek: Max nieprzytomny pływa w lodowatej wodzie. Zapewne wylądował tam po potyczce z Jackiem Lupino, który stoi na brzegu z jakąś rurą. W kurtce Maxa, w czwartej sekundzie widać dziurę po postrzale. Dwie sekundy potem widać obok Maxa Jakieś ubrania. Zapewne Jacka, który w następnej scenie stoi topless:P Domyślam się, że w chwili, gdy Payne będzie tak pływał, pojawiać się będą retrospekcje z jego życia, możliwe że z pierwszoosobowym komentarzem bohatera.
* 00:00:15 - Helikopter policyjny strzelający snopem światła w budynek, w którym ukrywa się Payne - to oczywiste nawiązanie do pierwszego filmiku z gry (i ostatniego również), gdzie gliny wzywają Maxa do poddania się.
*00:00;18 - Logo Foxa, na tle Nowego Yorku podczas zimy stulecia wprowadza nas w plener.
*00:00:19 - Zagubiona w ciemnym zaułku Mona Sax (albo jej siostra bliźniaczka - Lisa Punchinello)
*00:00:23 - Pojawia się wielki, czerwony szyld RAGLAN AND BROCK (zresztą w czcionce Maxa). To także nawiązanie do gry. W jaki sposób? Podświetlone są tylko wybrane litery, co prezentuje się mniej więcej tak: RAGlaN And bROCK, z czego powstaje słowo RAGNAROCK. Fanom gry nie muszę przypominać, że była to gotycka melina gdzie odbywały się imprezy naćpanych Valkyrem bandytów.
* 00:00:24 - Jakiś czarnuch siedzi na drewnianym pięknie zdobionym krześle przy świetle świec. Jest to oczywiście wnętrze klubu Ragnarock. Co ciekawe, nawija do postaci, o kobiecej sylwetce, z małym kucykiem. Na 99% to Mona Sax.
* Pojawiają się ujęcia Jacka Lupino, jakichś ćpunek w paskudnym hotelu.
* 00:00:26 - Max z raną na lewej brwi stoi obok BB i oglądają jakieś miejsce przestępstwa na przedmieściach. Może to być dom Maxa w chwili, gdy zabierają ciało jego żony i dziecka, ale raczej sądzę, że to będzie jakaś inna sprawa, bardzo podobna do zabójstwa jego rodziny. Podczas oglądania miejsca zbrodni, Max przywoła swoje wspomnienia i tak się dowiemy co się wydarzyło.
* 00:00:28 - Pełne ujęcie budynku Aesir Plaza. Znów nawiązanie do gry, gdzie ostatnie levele rozgrywały się właśnie tam.
* 00:00:33 - Jakiś koleś wychodzi tylnymi drzwiami, a Max już na niego czeka. Z pewnością chce wyciągnąć od niego informacje i zaczyna się bójka. Co ciekawe: gdy Max łomocze szpicla, za nimi na zielonych drzwiach widnieją malunki: Po lewej, tuż obok Maxa ledwie widoczna strzykawka na tle litery V - symbol narkotyku Valkyr. Po prawej u góry z kolei białą farbą ktoś napisał Ragna ROK. (Ragnarok to nordycki armageddon, gwoli ścisłości)
* 00:00:34 - Przechodzimy w końcu do tych czarnych aniołów. W grze tylko się o nich mówi. Pojawiają się, jako halucynacje u osób, zażywające Valkyr. W grze często słyszymy obłąkańcze słowa ćpunów, w tym najsłynniejszy monolog Jacka Lupino: "I have tasted the flesh of fallen angels. (...) Death is coming. She is coming, and hell follows with her! (...) Her time is now, and all who stand in her way must die!" (Zasmakowałem ciała upadłych aniołów. Śmierć nadchodzi. Ona nadchodzi, a piekło podąża za nią! Nadszedł jej czas i każdy, kto stanie na jej drodze musi umrzeć!) Te zmory z trailera, to właśnie "Ciała Upadłych Aniołów".
* 00:00:35 - pojawia się Ludacris jako Jim Bravura - czyli największa pomyłka w produkcji tego filmu. Nie będę się na ten temat wypowiadał, bo po prostu żal słów. Nie wyobrażam sobie, aby taki młody czarnuch mógł zostać komisarzem policji, ale wciąż mam cichą nadzieję, że to tylko podpucha twórców, a prawdziwym Bravurą będzie koleś, który pojawia się w następnej scenie, po prawej.
* 00:00:38 - Ćpunka goni pociąg, pewnie na stacji metra na Roscoe Street (znanej z początku gry)
* 00:00:44 - Wspomnienie przez Maxa zabójstwa jego rodziny. Najprawdopodobniej tylko w ten sposób poznamy tę historię - jako krótkie retrospekcje.
* 00:00:50 - Jack zażywa Valkyr (co ciekawe doustnie, a nie tak jak w grze-dożylnie). Ciekawostka: w grze narkotyk był jaskrawozielony (jak kryptonit w Supermanie:P) tutaj jest błękitny. Może jeszcze to zmienią...
* 00:00:54 - Policyjna obława na Maxa (fajny tekst). Ciekawe jak on z tego wybrnie, nie zabijając kolegów po fachu...
* 00:00:55 - Pojawia się logo Aesir corporation. Max ma w ręce zapewne dane na temat projektu Valhalla (zagraj w grę, dowiesz się co to)
* 00:01:00 - Pierwszy z wielu zachwycających skoków Maxa. Spox.
* 00:01:02 - Mona (albo Lisa) wyrywa Maxa. To mi przypomina nieudolną scenę z filmu Hitman, gdzie tenże aseksualny impotent zamiast zerżnąć dobierającą się do niego laskę, ten ją uśpił:D Mam nadzieję, że Max ma więcej rozumu.
* 00:01:04 - nagonka na ćpunka w kiblu też żywcem wyjęta z gry, tyle że tutaj ćpunek pewnie coś wie, czego Max nie:P
* 00:01:06 - Mona Sax w całej okazałości w akcji w windzie. Czy trzeba czegoś więcej? (Dla laików przypominam, że Mona po raz pierwszy została zabita właśnie w windzie:D)
* 00:01:09 - Bullet time z wygibasem. Neo się chowa. Plenerem jest pewnie fabryka Valkyru.
* 00:01:10 - Krew na ścianie klubu Ragnarok - smaczek:P
* 00:01:12 - Eksplozja w Aesir Plaza - końcówka gry.
* 00:01:14 - Plakatowy wrzask Maxa - zapewne podczas halucynacji po zaimplikowaniu mu Valkyru
Tyle
John Moore nie jest złym reżyserem bez żadnej dobrej produkcji na swoim końcie. Przecież wyreżyserował świetny film "Za linią wroga"!!
Pickador - respekt na melinie za wnikliwą analizę ;D Ja osobiście po obejrzeniu zwiastuna chciałbym mieć jak najlepsze nadzieje związane z filmem, ale gdy widzę Ludacrisa jako Jima Bravurę i Nelly Furtado w obsadzie to nóż się sam w kieszeni otwiera :/
Hmm, a gdzie trailer zniknął? Zdążyłem tylko obejrzeć, a gdy chciałem ściągnąć to linki do traileru jak i do tematu newsa o premierze tegoż trailera zniknęły... no naprawdę miło :/
Co się stało ze zwiastunem? Czyżby to był jakiś średnio legalny wyciek, a nie oficjalna premiera trailera?
Publikacja newsa oraz trailera została wstrzymana na prośbę studia FOX do momentu premiery tej zapowiedzi w wersji HD. Jak tylko będzie dostępna od razu pojawi sie i na filmwebie. Uważam ze studio podjęło dobra decyzję przygotowując zwiastun w wysokiej rozdzielczości który w pełni odda klimat i pokaże drzemiący w filmie potencjał:)
Zgadzam się, zwiastun genialny, podejrzewam, żę to będzie pierwsza tak na prawde udana ekranizacja gry. Gre przeszedłem ze 30 razy pierwszą i drugą, ale nie jednak nie jestem przekonany do Marka Wahlberga. Mogli by mu dłuższe włosy zostawić. Ma za krótkie. Może wybrzydzam ale to moja ukochaa gra i nie chaiałbym wszystko ślicznie i tip top :P
Tylko ze to, prosze panstwa, zrobił je...ny Fox a co za tym idzie na 100% do kin trafi wersja cenzurowana -PG13 a dopiero na DVD ukaze sie wersja Unrated... i wszystko na ten temat
Zwiastun jest naprawdę niezły. Do filmu przydzielona jest kategoria PG-13 i już tego nie zmienimy. Pozostaje tylko trzymać kciuki za powodzenie tej ekranizacji i to, że twórcy "wycisną" z tej kategorii wiekowej (choć uważam, że bredzenie o tym, że różni się od R tylko mniejszą ilością krwi jest mydleniem oczu) MAXa.Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać do października.