Która Waszym zdaniem gra została najlepiej zekranizowana, a która najgorzej?
Moja klasyfikacja:
1. Lara Croft: Tomb Raider
2. Silent Hill
3. Resident Evil
4. Tomb Raider: Kolebka Życia
5. Mortal Kombat
6. Resident Evil 2
7. Hitman
8. Max Payne
9. Alone In The Dark (Wyspa Cienia)
10. Mortal Kombat 2
Mało widziałem na podstawie gier więc numerków nie robię, ale dla mnie najlepiej Silent Hill. A najgorsze ekranizacje to podobno robi Uwe Boll xD
To prawda. Jest to chyba najgorszy obecnie reżyser w ogóle. Z tej dziesiątki Uwe wyreżyserował Alone In The Dark.
Zapomniałam, ale w dziesiątce powinien też się znaleźć Doom.
Ja się tylko boję o przyszłe ekranizacje "Bioshock" i "Kane&Lynch" :( W "Kane&Lynch" już zapowiedzieli do roli Lyncha- Jamiego Foxa, który że się tak wyrażę jest innej rasy niż koleś w growym pierwowzorze. Co to dalej będzię skoro już robią takie cyrki? Pewnie zrobią z tego film dozwolony od lat 12-stu- blee :P
Ja myślę, że twórcy takich filmów wychodzą z założenia, że skoro gra dobrze się sprzedawała, to film na pewno zechcą obejrzeć fani gier (jak wiadomo, na całym świecie jest ich bardzo wielu) i to niezależnie od opinii krytyków. Skoro już na starcie mają oni rzesze graczy jako potencjalnych widzów, to po co mają się jakoś specjalnie wysilać?
A chociażby po to żeby się nie kompromitować w środowiskach filmowych takim badziewiem :) I nie tylko filmowych.
Tak byłoby najlepiej dla widzów. Jednak wielu twórców filmów i gier stawia przede wszystkim na zysk, a nie na jakość.
moim zdaniem najlepszy film na podstawie gry to '' Hitman ''. Bo z tych wszystkich ekranizacji najlepiej mi sie go oglądało i całkiem przyjemnie i nie odczuwałem jakieś większej potrzeby powiązania z grą, ponieważ postać płatnego mordercy to całkiem swobodny schemat, wiec jakby go nie wykorzystali zrobiliby to dobrze. I tak sie stało. Co do reszty mam różne odczucia.
Trudno powiedzieć. chyba łatwiej wymienić które były udane a które mniej bądź wcale.
Do udanych napewno zaliczę Lara Croft: Tomb Raider, Mortal Kombat i Resident Evil
Do średnio udanych Hitman i Tomb Raider: Kolebka Życia.
A porażki to wg mnie Resident Evil 2 i 3, Mortal Kombat 2 i Alone In The Dark
Co do Max Payne'a ustosunkuje się niebawem, gdy tylko zbiorę się żeby obejrzeć
Jak powiedziałem, tak zrobiłem. Myślę że Max Payne to takie mocne 7/10. Spokojne mogę go sklasyfikować na trzecim miejscu na równi z Residentem, a za Tomb Raiderem i Mortal Kombat.
Największy minus tego filmu, to oczywiście denny scenariusz. Reżyseria też nie jest szczególnie lepsza. Ale już zdjęcia i gra znanych aktorów nie były najgorsze. Jeżeli mankamenty (choć moim zdaniem bardzo znaczące) tego filmu komuś nie przeszkadzają i jeżeli dołożyć do tego sentyment gracza, to może być i 7/10. Ale to prawda, dobrze, że nie więcej:)
Za to Ty uznałeś np. Monty Python i Święty Graal za arcydzieło;) jakoś nie wypominam Ci tego ;)
A co do sentymentu do gry to nat0 ma racje. Pewnie gdyby to był nie Max Payne tylko jakiś wymyślony bohater na potrzeby filmu moja ocena byłaby niższa , jednak raczej poniżej 5 by nie spadła :)
"Monty Python i Święty Graal" jest przez większość ludzi uważany za brytyjską komedię wszechczasów więc nie wiem w czym problem :P
1. Silent Hill
2. Resident Evil
3. Postal
4. Mortal Kombat
5. Hitman
6. Resident Evil: Extinction
7. DOA: Dead or Alive
8. Lara Croft: Tomb Raider
9. Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life
10. Resident Evil: Apocalypse
11. Max Payne
12. Doom
13. Mortal Kombat: Annihilation
14. Alone in the Dark
15. In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale
16. House of the Dead
17. BloodRayne
POP oglądnąłem dopiero jakieś dwa dni temu, i moim zdaniem plasuje się gdzieś pomiędzy Hitmanem a trzecim RE.
Dla Ciebie może tak. Dla mnie jest filmem bardzo dobrym, ale nic nie przebije Silent Hilla. Czekam na 2 część
U mnie wygląda to w ten sposób:
1. Silent Hill
2. Resident Evil 2: Apokalipsa
3. Resident Evil
4. Resident Evil 3: Zagłada
5. Mortal Kombat
6. Tomb Raider, Doom
7. Prince of Persia: Piaski Czasu
8. Dungeon Siege: W imię króla
9. Postal
zapomniałem dodać do mojej kolekcji jeszcze Resident Evil Degeneration i czekam też na Damnation