McImperium

The Founder
2016
6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82858
6,2 40 krytyków
McImperium
powrót do forum filmu McImperium

Bezrefleksyjna, wyprana z uczuć bajeczka dla Januszy lubiących oglądać złych ludzi, którzy dokazują tym bezwarunkowo dobrym. W tym filmie wszystko jest źle.

szklarka

Ach... i nic nowego nie dowiedziałam się z filmu. Z samego powstania McDonalds byly tam moze trzy fakty..

ocenił(a) film na 3
szklarka

Mam podobne odczucia odnośnie tego filmu.Jakie społeczeństwo tacy bohaterowie.Film pochwalający niegodziwość i pzaernośc.Nie wszystkie historie nadają się do ekranizacji.

ocenił(a) film na 7
flaga87

Nie rozumiem? Ja w tym filmie nie widzę pochwały niegodziwości. Została ona natomiast pokazana czarno na białym. O ile z początku wobec głównego bohatera uczucia miałem ambiwalentne, o tyle z biegiem akcji rosło we mnie obrzydzenie do niego.

Mała uwaga, o braciach McDonald's nie można powiedzieć, że byli "bezwarunkowo dobrzy", Tu nie chodzi o ich postawę etyczną. Byli bezwarunkowo tradycjonalistyczni. Jednak Croc nie starał się ich ani trochę przekonać, traktował ich jak śmieci, przywłaszczył sobie ich pomysł, nie liczył się z ich zdaniem w ogóle i wykorzystał ich nazwisko, pod koniec filmu przed napisami pojawiła się jeszcze informacja, że obiecanych honorariów bracia nie dostali... czy to pochwała?