Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232668
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

mgla, tajemnicze potwory znikad i zlowieszcza mgla prosto z ulic silent hill.. takie bylo moje pierwsze skojarzenie. z ta roznica ze zamiast jednej zagubionej radhy mitchell bylo stado fanatykow religijnych w supermarkecie;)

natomiast koncepcja z potworami ktore przedostaja sie na ziemie z innego wymiaru wskutek nieudanego eksperymentu wojskowego... coz, koncepcja zywcem wyciagnieta z gierki half-life.

wg mnie film przyzwoicie zrobiony, przede wszystkim ze swietna rola thomasa jane (ostatnia scena) i marcii gay harden (caly film az do kuli w leb wlacznie;p).ladnie pomyslana fabula, dynamiczne zdjecia tez nienajgorsze. powiem tyle ze lepsza taka mgla niz cloverfield nieudolnie wzorowany na koncepcji blair witch project..

jak dla mnie mgla - 9/10

ocenił(a) film na 9
Man_On_Fire

Dokładnie, ja bym jeszcze dodał, ze jest motyw z Doom'a 3 ;P Tam też były potwory, które przedostały się z innego wymiaru przez portal wytworzony przez naukowaców.
I fimy o takiej tematyce są najlepsze! POLECAM, tak jak kolega.

szklanakot

..a z Mario Bros czegoś nie znaleźliście..?

ocenił(a) film na 5
Man_On_Fire

Ha, z Half-life świetnie trafiłeś, jednak to właśnie scenarzyści HL czerpali inspiracje m.in. z opowiadania Kinga "Mgła". Dlatego tak napaliłem się na ten film :p. No i można powiedzieć, że się nie zawiodłem (gdyby nie zachowanie ludzi w kinie)
8/10