Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232659
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Dlaczego? Za autentyczność ukazanych zachowań ludzkich, zaskakujące zakończenie i za obrzydliwego pająka :)
Dziwi mnie niska ocena tego filmu. Dawno nie było dobrego filmu s-f, w którym nie tylko są dobre efekty specjalne i leje się krew, ale i pokazane są jakieś stosunki międzyludzkie.

Mavelius

dokładnie to samo odczułam. film oglądałam jakoś w wakacje, z kuzynką. byłyśmy nastawione na dobry horror, a ja sama byłam pewna, że adaptacja kolejnej powieści Kinga zostanie dobrze przedstawiona. i naprawdę się zaskoczyłam, bo w samym filmie nie chodziło tylko o potworki wyłaniające się z mgły, a o zachowanie ludzi, którzy znaleźli się w takiej sytuacji. słaba ocena to chyba wpływ społeczeństwa, które poszło za głosami innych, ale oczywiście każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania. pozdrawiam (:

ocenił(a) film na 6
Mavelius

Z tych samych powodów film i mnie się podobał :)

ocenił(a) film na 9
paulinako

Nietuzinkowy film, bardziej trzymający w napięciu niż gdy leje się krew
i trupy padają. Bardzo ciekawy i nieprzewidywalny. Nie wiem skąd taka
niska ocena.

Mavelius

popieram rekami i nogami ;)
To faktycznie jeden z nielicznych atutow tego filmu.

użytkownik usunięty
Mavelius

100% racji.

ocenił(a) film na 6

dokładnie. reakcje, zachowania ludzi były tu tak pokazane, że mimo oczywistej absurdalności potworów itp autentycznie wierzyłam w to, co się dzieje na ekranie. bardzo wiarygodny film pod tym względem, świetne aktorstwo, dobry scenariusz. jeśli chodzi o zakończenie to też uważam je za idealne, nie rozumiem ludzi, którzy na nie narzekają. innego nie mogłoby być. nie to, że nie lubię happy-endów, wręcz przeciwnie, ale tu happy-end byłby absolutnie nie na miejscu. SLIMAKRES - jeśli chodzi o napięcie to absolutnie się zgadzam. to był pierwszy film, po którym przydarzyło mi się coś takiego, że się naprawdę bałam. i to nie jak zwykle, że ojej, zaraz zza szafy wyjdzie potwór. to był taki dziwny, nieokreślony, irracjonalny strach przed niczym konkretnym, wynikający z tego, jak na mnie ten film wpłynął. dziwne. i przerażające trochę :)