Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232668
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Sczerze mówiąc, wydaje mi się, że osoby, które krytykują "Mgłę", po prostu jej nie zrozumiały.

Mam wrażenie, że King celowo umieścił w opowiadaniu całkowicie nierealne potwory. Chciał przez to powiedzieć: "Zobacz - potwór, to przyczyna ludzkiego strachu. Każdy strach jest wywołany jakimś "demonem", Twoim własnym "potworem". Ale nie skupiaj się na tym! To zupełnie nie ważne. Spójrz raczej na reakcję ludzką na strach. Tylko to jest ważne".

Ale ludzie w swoim "ograniczeniu" wzięli "Mgłę" za zwykły film sciience fiction. Stąd tak niska nota.

Dla mnie "Mgła" jest filmem niezwykłym. W żadnen sposób nie przynosi ujmy twórcom "Skazani na Shawshank" i "Zielona Mila".
Do tej pory przechodzą mnie dreszcze, kiedy przypomnę sobie zakończenie.

ocenił(a) film na 8

Dobrze, ze sa jeszcze tacy ludzie na swiecie. :) Zakonczenie roku moim zdaniem...

ocenił(a) film na 6

W tym wypadku potworami byli wlasnie ludzie. Jak dla mnie straszniejsze i okrutniejsze jest kiedy to czlowiek zamiast walczyc z tymi potworami, walczy przeciwko drugiemu czlowiekowi. Tworczosc Kinga wlasnie glownie na tym polega - pokazuje jakimi potworami sa ludzie, a istoty 'nie z tego swiata' to tylko metafory(to co siedzi w poszczegolnym z nas). Bynajmniej ja tak Kinga pojmuje.
Co do zakonczenia zgadzam sie ze 'roku'

Razi tu mało prawdopodobna przemiana klientów marketu, którzy dość szybko zawierzają fanatyczce na tyle by zaakceptować ofiarę z młodego żołnierza, jeśli byli tam chrześcijanie powinni powołać się na słowa Jezusa, nikt z nią nie próbował polemizować pomimo świadomości zagrożenia. Nawet ateiści którzy często znają zagadnienia wiary. Zmiany następują za szybko, pomimo powagi sytuacji, przynajmniej w moim odczuciu.

ocenił(a) film na 9

Zgadzam się w zupełności z tą opinią.

Spodziewałem się właśnie tego co obejrzałem. Nie napalałem się na efekty specjalne, bo nie o to w filmach na podstawie 'tworów' Kinga chodzi. Jakaś, mniej lub bardziej ze sobą spowinowacona, społeczność przeciw nieznanemu... Stają 'oko w oko' z koszmarem, który niespodziewnie ich dopada. Część walczy, kolejna się poddaje. Typowy przekrój społeczeństwa, w tym przypadku zamknięta w pułapce jak się wydaje, bez wyjścia. Jak dla mnie dobry film z masakrującym psychikę, aczkolwiek rewelacyjnym, zakończeniem.

Oby więcej takich... Pzdr