Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232668
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Nie określił bym go horrorem. Ten film nie straszy potworami z innego wymiaru czy ciemnością, nie takie było jego zamierzenie. Głównym atutem jest pokazanie jakim potworem staje się człowiek w sytuacji krytycznej, w momencie gdy upada cywilizacja i znika moralność. Pokazuje jak łatwo jest przejąć kontrolę nad ludźmi, którzy się boją i potrzebują silnego przywódcy.

Jeśli liczysz na łatwy film to nie oglądaj. Tutaj musisz cały czas myśleć i stawiać się w roli głównych bohaterów, rozumieć ich dylematy i decyzje.

P.S. A potworki znajdziecie w księdze potworów D&D :D

Seldarin

W wiekszosci masz racje...film rzeczywiscie ukazuje tragiczne postepowanie ludzi w chwili zagrozenia, paniki i dezorientacji...ale nie ukrywajmy - film jest przepelniony masą "głupawych" scen, niedociagniec i te wszystkie ludzkie dylematy mozna bylo pokazac w o wiele lepszy sposob...bynajmniej fabula rewelacja, ale to tylko zasluga Kinga bo pan Darabont sie nie postaral...dzieki:)

użytkownik usunięty
Seldarin

Uważam że masz całkowitą racje! Ja nie chciałam iść na film, bo wszyscy mówili- Beznadzieja. A jednak poszłam, a tu miłe zaskoczenie. Według mnie film był świetny. Bo kązdy chyba się spodziewał powalających efektów specjalnych itd. A to nie jest film o potworach tylko o człowieku. O róznych jego zachowaniach, relacjach, panice czy też róznorakich zachowaniach wobec jakiegoś niebezpieczeństwa. I to wszystko zostało tu świetnie pokazane. Wizualnie nie powala, ale przesłanie tudzież fabuła jest i wystarczy tylko chwile się zastanowić nad tym.

Seldarin

O tak, film dla ludzi myślących. Chyba ze śmiechu padnę. To już teraz jeśli nie jest to całkowicie pozbawiona sensu wyrzynanka, to od razu jest to film dla ludzi myślących? Może jeszcze antyreligijny, jak opisał to światły inaczej recenzent na filmwebie (bo chora psychicznie kobieta oczywiście wyraża religijność)?

Dajcie spokój. Co to się porobiło na tym świecie. Źle zagraną, psychologicznie całkowicie spapraną i płytką, całkiem klimatyczną historię uważa się za film dla ludzi myślących. Jedno wielkie LOL.

7/10 za niezły klimat.