Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232668
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Najgorzej zekranizowana książka Kinga, po Zielonej mili czy Skazanych na Shawshank spodziewałem sie kolejnego rewelacyjnego filmu. Nie czytałem książki i nie wiem czy film w każdym szczególe jest do niej podobny, ale odniosłem takie wrażenie że reżyser silnie trzyma sie fabuły książki. Bo jak można przez 80% filmu oglądać i słuchać pierdolen...a jakiejś fanatyczki religijne(tutaj był fajny motyw z omamieniem ludzi ale i tak to nie pomogło),przez następne 10% to wyprawa 5 ludzi do apteki po antybiotyki dla poparzonego który i tak umrze typa w której giną 2 osoby, i ostatnie 10% filmu to denerwująca muzyka i tak kretyńskie zakończenie że cały film staje sie żałosny jak koleś na końcu gdy okazuje się że właśnie przybyła pomoc ...to moje zdanie, dałem Poniżej oczekiwań czyli 4

Domis

Zakończenie filmu to jego najmocniejsza strona, przynajmniej się nie całują na końcu na tle amerykańskiej flagi...

użytkownik usunięty
soundmaniac1

Końcówka jest najmocniejszą stroną Mgły, a do tego muzyka Dead Can Dance.

Ogólnie film nieco ponad przeciętnej ale bez rewelacji.

ocenił(a) film na 6
Domis

To ty, idąc na ten film sugerowales się poprzednimi dokonaniami Darabonta? Nie czytales o czym jest mgla(mam tu na mysli opis, a nie ksiazke)? 'Mgla' jest opowiadaniem, a 'Zielona Mila' czy 'Skazani na Shawshank' to nowele. W tym filmie glownym watkiem bylo zachowanie sie ludzi w obliczu strachu.
Co do typa dla ktorego po lekarstwa poszli, to chyba normalne, ze kazdy zrobilby wszystko by, w jakis sposob go uratowac(zwlaszcze ze jeden z gosci ktorzy poszli do apteki to byl bodajze jego brat).
Podczas tych 80% przeciez poza jej gadaniem troche sie dzialo, no chyba, ze w swojej wersji nie widziales akcji, w ktorej do marketu wlecialy potwory.
Co do muzyki i koncowki- moim zdaniem rewela

ocenił(a) film na 6
Amish1188

Znaczy się 'Zielona Mila' i 'Skazani na Shawshank' to POWIESCI. sorx za blad.

ocenił(a) film na 6
Amish1188

"Zielona Mila" to powieść, natomiast "Skazani na Shawshank" nowela.

ocenił(a) film na 6
Domis

Ty to jesteś typ! nie czytałeś a nazywasz najgorzej zekranizowaną i spekulujesz na ile film jest wierny książce. Popraw fryzure lepiej.

ocenił(a) film na 6
Domis

jak można twierdzić, że jest to najgorsza ekranizacja Kinga, skoro nie czytało się opowiadania? wytłumacz mi to.

Domis

Po pierwsza, tym razem nie była to książka tylko opowiadanie ( swoją drogą rewelacyjne ) . Po drugie, jak oceniać pod tym kątem skoro sie tego opowiadania nawet nie czytało? ( :
W każdym razie uważam, że film zasługuję na ocenę wyższą niż 4. Z tego co czytam " jak można przez 80% filmu oglądać i słuchać pierdolen...a jakiejś fanatyczki religijne(tutaj był fajny motyw z omamieniem ludzi ale i tak to nie pomogło),przez następne 10% to wyprawa 5 ludzi do apteki po antybiotyki dla poparzonego który i tak umrze typa w której giną 2 osoby, i ostatnie 10% filmu to denerwująca muzyka i tak kretyńskie zakończenie że cały film staje sie żałosny jak koleś na końcu gdy okazuje się że właśnie przybyła pomoc " to w ogóle nie znasz Kinga, jego stylu. On właśnie tak pisze. Doprowadza postacie w swojej twórczości do obłędu, pokazuje całą prawdziwą naturę człowieka, to jaki jest bezwzględny i jakim jest tak naprawdę zwierzęciem. W filmie wszystkie te emocje i w ogóle zostało świetnie i bardzo dobitnie oddane. CO do zakończenia, jest bardzo, rzekłabym, Kingowe i zgodne z opowiadaniem. Filmowi daję 8/10 bo mi sie podobał.

Pozdrawiam.( :

ocenił(a) film na 6
chaos_10

Ale przeciez w opowiadaniu zakonczenie bylo inne.

ocenił(a) film na 7
Amish1188

Oj CHAOS CHAOS, wypowiedź fajna ale z tym zakończeniem toś nieźle dał ... ciała ;P Końcówka filmu rzeczywiście zupełnie inna niż opowiadania. A co do sprzeczek nad formą pisaną - OPOWIADANIE ale długości krótkiej POWIEŚCI :D
Pozdrawiam wszystkich - tych, którym się film podobał, gdyż ja również się do nich zaliczam, oraz tych, którzy na niego złorzeczą - gdyż zmusił ich do zastanowienia się nad tym i owym, więc chyba tak czy siak warto było :P

ocenił(a) film na 6
chaos_10

nie rozśmieszaj mnie chodzi mi ogólnie o książek a czy w książę tekst to opowiadanie czy wiersz to już mało ważne....daj życ

ocenił(a) film na 6
Domis

post skierowany do >>chaosa