Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232649
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Oglądałem ten film jakiś czas temu i bardzo mi zaimponował, przed chwilą obejżałem go drugi raz,myślałem sobie że może jakoś słabo ten film oglądałem za pierwszym razem i stąd moja wysoka ocena,ale za drugim razem zaimponował mi ten film jeszcze bardziej. nie tylko końcówką ale pokazanie zachowania ludzi w obliczu problemów, jacy są, jak reagują, dla mnie to takie mocne 8, i nie mogę pojąć jak ten film może mieć ocene poniżej 7, widziałem wiele gó*** wyżej ocenianych od tego filmu, tylko nie wiem do czego ten film porównać, bo ani to horror, ani to do konca film psychologiczny, można również zaliczyć do dramatu no i sci fi, nie wiem czy ludzie oczekiwali od tego filmu nie wiadomo jakich potworów, w przeciwieństwie do Piły gdzie scenariusz jest płytki, moim zdaniem ten film zasłużył na wyższą ocenę, czytałem kilka komentarzy i u osób, piszących coś mądrego zazwyczaj ocena była wysoka a osoby typu "film zenada,NUDA NUDA NUDA" ocena - 1 to przypadek ? Prosiłbym o jakieś argumenty.

n0ah

Dobrze prawisz! Niestety większość ludzi nie potrafi dostrzeć "psychologicznej" wersji tego filmu. Jak nie leje się krew to już jest nudne i głupie. Ech..
Zgadzam się z tobą. Film rewelacyjny.

ocenił(a) film na 8
Bialy_Pielgrzym

noah nie obejżałem tylko obejrzałem...powtórka z gramatyki by sie
przydała... :| a film spoko :) podobał mi sie..Marcia Gay Harden grała
tak głupią zdziwaczałą pindę że to kuniec :P

ocenił(a) film na 6
matt6

Muszę przyznać, że film ogólnie mnie nie zachwycił... Sama dałam ocenę 6 tzn. niezły.
Myślę, iż zachowanie ludzi w obliczu wielkiego zagrożenia ukazane było na filmie w sposób nieco przesadzony. Po pierwsze, wątpię, by większość społeczeństwa postawiona w takiej sytuacji, za namową widocznie chorej kobiety, wraz z nią chciało złożyć małego chlopca w ofierze... Sądzę także, że niektóre sceny były naprawdę bardziej zabawne niż podniosłe i straszne. Przykładem może być ta, w której gromada ,,odważnych" czy może inaczej ,,tych dobrych" udaje się po leki do sąsiedniego budynku... Dokładnie nie wiadomo, czemu łażą po aptece. Czemu nie uciekają? Czemu zamiast brać dwa leki przeciwbólowe dla faceta naprawdę potrzebującego szybkiej pomocy, zastanawiają się, który będzie lepszy?

Muszę dodać, że moim zdaniem film jest nieco naciągany. Trochę się nie klei, dłuży. Oczywiście, ze strony psychologicznej, przedstawia się nienajgorzej. Ale czy nie widzieliśmy już tego wiele razy wcześniej?

ocenił(a) film na 9
soskakd

Do autora tematu : Zgadzam się z tobą w stu procentach. Dzieciaki nastawione na bezmyślną rzeźnię rodem z piły mogą się zawieść. Świetnie zostało przedstawione zachowanie ludzi w obliczu zagrożenia - zaczynają się nawracać i szukać ratunku u Boga. A scena gdy dokonują mordu na tym młodym żołnierzu -praktycznie bez powodu- była kapitalna. Druga sprawa - nie wiem czemu wszyscy tak się czepiają Thomasa Jane'a. Zagrał dobrze, wybitny aktor to to nie jest ale jego role są przyzwoite jak dla mnie ;/ 7 za film plus dwa oczka za wątki psychologiczne i zakończenie.

9/10 może troszkę na wyrost a może troszkę na złość przeciwnikom tego filmu ^^

ocenił(a) film na 9
WujekAngelo

jak dla mnie film jest kapitalny a końcówka powaliła mnie na kolana. długo po seansie nie moglem wyjść z podziwu. Właśnie to jest to, ciężko ocenić ten film pod względem gatunku ale jak najbardziej realizacja mi przypadła do gustu, dla mnie bomba 10/10