PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=610244}

Miłość

Amour
2012
7,7 49 tys. ocen
7,7 10 1 48922
8,1 72 krytyków
Miłość
powrót do forum filmu Miłość

miałem szczęście być na drugim seansie w ramach NH tego filmu (sala szczelnie wypełniona po brzegi) i naprawdę potwierdza się to co pisano po festiwalu w Cannes - film naprawdę wybitny aż "kipiący" od emocji. Warto.

ocenił(a) film na 8
Jokullus

Z przyjemnością ten film zobaczę. Według gustomierza na 87% będzie mi się podobać. Czekam na premierę w USA, gdzie obecnie mieszkam.

ocenił(a) film na 10
Jokullus

Też miałam przyjemność oglądać go na NH. Brawa po zakończeniu seansu długo nie ustawały. Dla mnie na tym festiwalu była "Miłość" i długo, długo nic. Przyznam, że nie zrozumiałam niektórych fragmentów, np. motywu z gołębiem, ale i tak film można odbierać z bardzo wielu płaszczyzn i każdy z moich znajomych ocenił go w zupełnie odmienny sposób. Gorąco polecam!

spinsgirl

Motyw z gołębiem - tak przynajmniej mi się wydaje - był pokazany jedynie dlatego, aby później połączyć go ze sceną pisania listów do swojej zmarłej żony, w ramach "codziennych rozmów", gdzie m.in. opisywał złapanie gołębia.

Dla mnie jedynym filmem który dorównał "Miłości" - jak na razie - jest polski film "Jesteś bogiem". Tematycznie zupełnie inne filmy, ale genialne zrealizowane.

ocenił(a) film na 10
Jokullus

Z gołębiem pewnie masz rację, mnie chyba zmyliło to, że aż tyle uwagi jest mu poświęcone w filmie.

użytkownik usunięty
Jokullus

Jesteś bogiem i Haneke w jednym rzędzie? Trudno mi uwierzyć. :)

Oba filmy to oczywiście różne kategorie wagowe, ale naprawdę jak na razie dwa najlepsze filmy festiwalu NH jakie widziałem

Jokullus

Film bardzo dobry, ale wybitne jest w nim tylko aktorstwo.