PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=610244}

Miłość

Amour
2012
7,7 49 tys. ocen
7,7 10 1 48922
8,1 72 krytyków
Miłość
powrót do forum filmu Miłość

film poniekąd niszczy psychikę... jest tak niesamowitym przedstawieniem miłości, jakiego
jeszcze nie widziałam. Tak mocna, trwała, aż po grób. Przedstawienie miłości jako wsparcie w
tak trudnych chwilach, kochanie mimo zaników pamięci, mimo niedogodności, na przekór
wszystkiemu, co złe. Ma się niekiedy wrażenie, że to, co przedstawia film jest zbyt piękne, zbyt
nieosiągalne w dzisiejszych czasach, sprawia wrażenie opowieści nie z tej ziemi o uczuciu,
którego nic nie jest w stanie rozdzielić i które jest silniejsze w miarę postępu choroby.
W oczach aktorów widzisz naturalny ból i cierpienie, widzisz chęć pomocy, a jednocześnie
nieznośną aż do obłędu, bezsilność.
Pięknie zrealizowana fabuła, na dobrą sprawę film wymyka się stosowanym konwenansom,
jest zupełnie inny i oderwany od rzeczywistości.. A jednocześnie zdaje się być pytaniem-
dlaczego taka miłość dzisiaj nie istnieje...? A jeśli istnieje, dlaczego jest jej narzucane tyle
belek pod nogi...?
Film i aktorzy słusznie nagrodzeni; obraz zrealizowany retrospektywnie, nie jest prosty w
odbiorze, nie należy do prostego, szablonowego kina. Zastanawia i porusza do głębi każdego
serca swoim smutkiem. Pomyśl, wychodzisz z kina i masz mokre oczy, ale sam nawet nie
wiesz czy to ze wzruszenia, czy może z tęsknoty za tak silnym, niesamowitym uczuciem, jakie
właśnie zobaczyłeś w tym filmie... a może właśnie zobaczyłeś prawdę i to właśnie ona tak
bardzo boli...?

nutka8907

Piękna ta Twoja recenzja Nutko. Naprawdę.

ocenił(a) film na 10
nutka8907

Dobrze powiedziane. Wczoraj miałam okazję go oglądać i nie pamiętam, kiedy ostatnio jakiś film mnie tak poruszył. Ale to, że ktoś jest wzruszony bądź obruszony przyziemnością historii, wynika z faktu, czy utożsamiamy się z bohaterami, stajemy się nimi, czy patrzymy z boku, jak na zwykłą historię, taką jak każdą inną. Niezdrowe to podejście, bo widz po takim filmie czuje się naprawdę obciążany, przesiąknięty emocjami, ale bądź co bądź, potęguje to doznanie.
Owacja na stojąco.

nutka8907

Nie oglądałam tego filmu ale został mi dziś polecony. Po przeczytaniu Twojej opinii na pewno go obejrzę, chociaż przeraża mnie ten "turbosmutek" w wymiarze uczuć i doznać ale przecież to dramat.