nie widzę o nich dyskusji, a to jedne z moich ulubionych postaci Twin Peaks, dlatego cieszy mnie poszerzenie wątku w filmie. I z nimi wiąże się fascynujący motyw obrazów - indukujących(?) wizje, albo rozszerzających rzeczywistość. Ta scena gdzie Laura jest w swoim łóżku i widzi się wchodzącą w obrazie - przypomina mi moje najmroczniejsze sny ze środka nocy.
i - chyba - wnuczek jest małpką? przynajmniej podczas filmu wydawało mi się że jest między nimi "delikatnie oczywisty" związek. Taki trickster. Trochę jak królik z Donnie Darko
Chętnie posłucham waszych teorii kim jest chłopiec z babcią
[Od razu ostrzegam, że w wypowiedzi będą zarówno spoilery filmowe, jak serialowe - kto nie obejrzał, niech nie czyta]
Z pewnością "Wnuczek i Babcia", jak ich określiłeś (czyli Tremondowie wg serialu lub Chalfontowie wg filmu) to postaci, które bez żadnych wątpliwości można powiązać z takimi osobami, jak Olbrzym, Karzeł, BOB czy Mike. Czyli są to postaci z "Innego miejsca" - jednej z Chat, lub w jakiś sposób z Chatami i/lub ich mieszkańcami powiązane. Pytanie powinno brzmieć nie: "Kim są?", lecz raczej: "Jaki jest ich zamiar, cel?". Z serialu wiemy, że "naprowadzili" nieco Donnę, a poprzez nią również i agenta Coopera na trop zabójcy Laury. W filmie ich rola jest nieco bardziej skomplikowana.
Swoją drogą, nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że Wnuczek jest silnie powiązany z Lelandem. Tutaj kierowałbym Twoją uwagę na fakt "wpuszczenia" Boba przez Lelanda jeszcze w dzieciństwie i wspomnienia Lelanda z domu letniego jego Babci nad Pearl Lakes. Druga sprawa: Wnuczek często zakrywa twarz maską, w pewnym momencie po odsłonięciu maski jest tam twarz małpki, a nie młodego Tremonda - tutaj wiązałbym to z tym, co skrywało się w Lelandzie (BOB), a co można by w pewien sposób interpretować jako zwierzęcą część natury Lelanda.
Myślę, że spokojnie temat można by rozwinąć do rozmiaru małej rozprawy czy referatu - a przecież Chalfontowie/Tremondowie pojawiają się w filmie i serialu ledwie kilka razy. I nawet po wielokrotnym przejrzeniu całości Twin Peaks (serial+film) pozostałoby wiele wątpliwości i niedomówień. Ale cóż - to jest właśnie cały urok tych dzieł.
Mam jednak nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem. Jeśli jednak dalej masz pytania/wątpliwości (mam taką nadzieję) - pytaj dalej. Jestem też świadom tego, że inni użytkownicy mogą się z tym nie zgodzić - dlatego zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam! :)