PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1070}

Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną

Twin Peaks: Fire Walk with Me
1992
7,4 50 tys. ocen
7,4 10 1 50236
7,0 45 krytyków
Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną
powrót do forum filmu Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz za mną.

co wedlug was stalo sie z agentem Desmondem? co oznacza napis pozostawiony na szybie jego samochodu ("let's rock")? jaki zwiazek z jego zniknieciem ma wizja agenta Coopera w ktorej w biurze FBI pojawia sie Jeffries (i kim on jest)?

superstar82

1. co wedlug was stalo sie z agentem Desmondem?
moim zdaniem agent desmond zniknął :) najlepsze wytłumaczenie na jakie trafiłem to że desmond prezentował sobą racjonalne metody myślenia, które nie okazały się skuteczne w starciu z tajemnicą jaką był pierścień
2. co oznacza napis pozostawiony na szybie jego samochodu ("let's rock")?
to pierwsze słowa jakie w serialu wypowiada karzeł przy spotkaniu z cooperem. karzeł ten był włascicielem pierścienia (był władcą pierścieni :)), takteż obecność tego napisu zdaje się logiczna.
3. jaki zwiazek z jego zniknieciem ma wizja agenta Coopera w ktorej w biurze FBI pojawia sie Jeffries (i kim on jest)?
to nie była wizja coopera tylko autentyczne zdarzenie jak mi się zdaje. jeffries jest agentem który zniknął 2 lata wcześniej :) zauważ że przed zniknięciem desmonda na słupie ELEKTRYCZNYM jest widoczna liczba 6, a przy windzie z której wysiada jeffries widnieje 7. nikt nie widział jak wchodził, a więc musiał się pojawić w windzie. winda używa elektryczności, na którą powinieneś zwracać uwagę w tym filmie (co było zaznaczone podczas sceny w sklepie z opowieści jeffriesa). mam nadzieję że to ci trochę rozjaśnia sprawę.

d3rp

dzieki za odpowiedz, musze przyznac ze teraz najbardziej dla mnie zawile sceny filmu staly sie troche bardziej logiczne:) rzeczywiscie przeszukujac Internet w poszukiwaniu odpowiedzi spotkalem sie z informacja o tym jak wazna role w serialu i filmie odgrywa elektrycznosc;
jeszcze raz dzieki i pozdro

superstar82

Let's rock - w serialu przetłumaczono jako "tańczmy", tutaj inaczej. A właśnie chodzi tutaj o taniec - karzeł w serialu wciąż tańczy, podobnie jak Leland. No i faktycznie, w śnie coopera, w 2. odc., karzeł mówi mu: Let's rock!
Ale najgorzej dali ciała w tłumaczeniu sceny, kiedy obok Laury w łózku pojawia się Annie Blackbourne (przyszła (!) dziewczyna coopera). Powinna powiedzieć "Dobry Dale jest w chacie i nie może wyjść", a przełumaczono "Dobry Dale jest w... loży"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! wiem, że chata to "lodge", ale żeby zaraz to tłumaczyć jako "loża"????????? Na wielu forach o tym jest.

obreb_2

dla mnie w tym filmie nic nie jest jasne. dlaczego ojciec Laury czasami sie ukazuje jako Bob? Kim był człowiek w końcowej scenie szukający kogoś? i dlaczego w ogóle ojciec zabił Laurę?

ocenił(a) film na 7
Ruby_in_Gold

jeżeli nie oglądałaś/ oglądałeś serialu to takie odpowiadając na Twoje pytania zepsujemy tylko zabawę. Tak więc moja rada to obejrzyj serial a na pewno znajdziesz w nim odpowiedzi ;)

23_ft_under

Nie sądze, żeby serial wyjasnił mi cokolwiek ;) Po obejrzeniu "Mullholand Drive" zupełnie nic nie rozumiałam i dopiero po przewertowaniu forum mi się rozjaśniło, ale obejrze serial... i zgłosze się tu ponownie, 23_ft_under

ocenił(a) film na 7
Ruby_in_Gold

Ale tu nie ma co porównywać tych dwóch filmów. Wiele wątków które przewijają się w FWWM tylko pobieżnie, w serialu są przedstawione szczegółowiej.
No offence, ale o ile masz troche oleju w głowie to znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania ;)

23_ft_under

tzn. że każdy kto nie rozumie filmów Lincha jaest głupi, ja nie rozumiem, dzięki

ocenił(a) film na 7
Ruby_in_Gold

Ty to powiedziałeś/łaś ;)

ocenił(a) film na 8
23_ft_under

cóż, wydaję mi się, ze jesteś :)

ocenił(a) film na 8
Ruby_in_Gold

kierowałem to do Ciebie*

Ruby_in_Gold

Uwierz, jesli obejrzysz serial, to bedziesz wiedzial prawie wszystko na temat zabojcy Laury. I dowiesz sie, czemu Leland jest raz Lelandem, a raz...wiadomo kim.

Ruby_in_Gold

Serial Ci wszystko wyjaśni, Fire Walk With Me jest prequelem (i jednocześnie epilogiem) do serialu, to tak jakby zaczynać czytać Wojnę i pokój od 4 tomu i dziwić się, że się nie rozumie

ocenił(a) film na 10
superstar82

Moim skromnym zdaniem agent Desmond, zaraz po dotknięciu pierścienia, został przez wyładowanie elektryczne przeniesiony do "Black Lodge". Świadczy o tym przynajmniej przypalona ziemia pod przyczepą p. Chelfont no i oczywiście dużo zbliżeń na słupy elektryczne, czym reżyser chciał nam prawdopodobnie zwrócić uwagę na rolę elektryczności w filmie. Myslę, że własnie "mieszkańcy" Black Lodge, przenosili się przez elektryczność. Sądzę, reżyser chciał nam przekazać, żę zło w dzisiejszym świecie jest tak wszechobecne, jak elektryczność...