PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=385852}

Miasto ślepców

Blindness
2008
6,3 36 tys. ocen
6,3 10 1 36466
5,7 20 krytyków
Miasto ślepców
powrót do forum filmu Miasto ślepców

Kto czytał książkę na podstawie której nakręcono ten film?

Margot_13

obecna xd

książka była naprawdę fajna, dlatego mam zamiar wybrać się do kina
oczywiście domyślam się, ze ekranizacja nie spełni moich oczekiwań, ale cóż..

ocenił(a) film na 6
Margot_13

Powtórzę się tu jeszcze raz, ale skoro zostałem sprowokowany:
Czytałem wszystko co da sie przeczytac Saramago po Polsku i polecam jego książki, choc bynajmniej nie każdemu zapewne przypadną do gustu. Gośc ma swój styl i niektórym napewno może sie cięzko czytac. Można by tu wymienic chocby to, iż Jose nie używa znaków interpunkcyjnych oprócz kropki i przecinka. Wszystko jest pisane jednym ciągiem, poza tym dialogi zaczynają sie zwyczajnie, jako następne zdania. Więc myśli, dialogi bohaterów i narracja wszystko poprostu w trzech następujących po sobie zdaniach. Dla niektórych może byc cięzkie, dla mnie prawdziwa bomba. Można by długo o tym, ale to nie forum o książkach.
Po przeczytaniu "Miasta ślepców" zapewne inaczej podejdziesz do Filmu. W książce jest czas na czytanie między wierszami, zapewniam że można znaleźc wiele alegorii, metafor czy porównań, które umieśił Saramago dla uważnego czytelnika. W Filmie z pewnością brakuje czasu na refleksje, więc niektórzy mogą miec problem z odczytaniem przesłania.
Dla zaineresowanych podaje kilka cytatów, niestety korzystając z wiki, bo kiedy czytałem "Miasto ślepców" jeszcze nie miałem nawyku wypisywania co ciekawszych zdań. Zresztą u Jose musiałbym pół książki przepisac: Pozdrawiam

- "Być może w świecie ślepców wszystko będzie wreszcie prawdziwe (...), Ludzie zaczną wreszcie być sobą, ponieważ nikt nie będzie się im przyglądał."

- "Nie ma większej różnicy między podaniem pomocnej dłoni ślepemu kierowcy i skradzeniem mu samochodu a opieką nad zasuszoną, trzęsącą się staruszką w nadziei na spadek."

- "Skoro nie możemy żyć jak ludzie, postarajmy się przynajmniej nie żyć jak zwierzęta."

- "W strachu nogi biegną szybciej od myśli."

oraz już chyba klasyk:
- "My nie oślepliśmy, lecz jesteśmy ślepi, Jesteśmy ślepcami, którzy widzą, Ślepcami, którzy patrzą i nie widzą."

Podsumowując jego książki to jedna, wielka kopalnia złotych mysli, aforyzmów i cytatów. Pisarz który ma niezwykły dar ubierania w słowa wszystkiego co wydawałoby się nie jest do powiedzenia.

ocenił(a) film na 7
kamilrb

Dziękuję bardzo za odpowiedź.Obejrzałam film i mam mieszane uczucia dlatego chcę przeczytać książkę.Dziękuję przede wszystkim za to,że napisałeś mi o stylu J.Samarago fakt tego typu literaturę czyta się trudniej.Z reguły po obejrzeniu filmu rzadko sięgam po książke,ale w tym wypadko twoje komentarze spowodowały,że muszę ją przeczytać.
Amerykańskie ekranizacje dzieł literackich szczególnie pisarzy z kręgów literatury latynoskiej odbierają im ten specyficzny "klimat" -spłycają stają się "papaką" .A props ekranizacji to czekam na"Alchemika"...