To samo dotyczy powstańców idących zalanym korytarzem, którzy są stylizowani na film i grę SWAT.
Właśnie wróciłem z kima i zamierzam zmienić notę z 10 na 5.
W tamtych czasach o szkodliwości palenia nikt jeszcze nie słyszał.
Po co oceniasz film przed jego obejrzeniem?
To nie film historyczny i reżyser oraz producent nie raz o tym mówili. Ocenę zmień nawet na jeden. Jak dla ciebie akurat te sceny maja taki wieli wpływ na ocenę to widać nie dojrzałeś do tego filmu. Proponuje wrócić do Kamieni na Szaniec.
Kamieniem na Szaniec też oglądałem, i muszę powiedzieć że był lepszy niż ten. A skąd wiesz czy nie dojrzałeś? Znasz mnie?
Pisząc że oceniasz żeby mieć tu dużo ocen sam pokazujesz poziom swojej dojrzałości. Miasto 44 nie jest filmem historycznym. Nie miało na celu pokazać wojny jako takiej tylko życie zwykłego szarego człowieka w powstańczych realiach. Scena z przekazywaniem dymka w przypadku 18-19 letnich bohaterów jest taka dziwna? Slow motion rzeczywiście kompletnie nie na miejscu, nie wiem po diabła wcisnęli tam tą technikę skoro w połowie przypadków była zbędna.
wystarczy przeczytac Twoje wypowiedzi, zeby wiedziec, ze nie masz jeszcze dowodu osobistego
Poczekaj, a czy w napisach początkowych nie ma, że to film ku pamięci powstańców? To w końcu to romansidło czy hołd powstańcom? Bo już się gubię co reżyser chciał przekazać. Z jednej strony powstanie ma być tylko tłem a z drugiej dedykuje film powstańcom.
hm.
Ja sądzę, przynajmniej sam to tak odebrałem, że reżyser chciał stworzyć kontrasty (sceny w zwolnionym tempie, niektóre nawet zabawne), aby wywołać szok u widza. Tak to zrozumiałem i w moim przypadku zadziałało. Po chwilach "lekkich" przychodził czas na mocne sceny, co wywoływało pewien wstrząs u widza. Jeżeli ktoś (tak jak ja) mocno "wczuł się" w klimat filmu, to mógł przeżyć naprawdę chwile pewne emocji. Mimo znajomości twórczości Almodovara czy Caspara Noe film mnie poruszył.
Dla mnie wstrząsem były mizerne efekty specjalne. Pełno dymu na cmentarzu, a nagrobki się nie rozbryzgują. Tylko jakieś gówniane animacje lecących kól. Albo te ruiny Warszawy, które wogóle nie przypominają Warszawy. Przecież to jakaś Jugosławia, a nie Warszawa. Ten wielki wybuch w niby Warszawie, to masa dymu, a nie wybuch.
W Parku Jurajskim z 1993 roku były lepsze animacje zrobione na 24 komputerach Penium I, niż 20 lat później w naszym kraju :) Taką mamy kinomatołowość i nowe pokolenie pseudo-reżyserów.
a no rzeczywiscie. zdaje sie ze nagrobki sie nie rozbryzguja. rozbryzga sie tylko krew. moze to tez jakas scena symboliczna? ;)
trudno żeby nie było rozlewu krwi w takim flmie, chociaż w Rambo z 2008 roku efekty były o niebo lepsze niż z naszym swojskim filmie.
"chociaż w Rambo z 2008 roku efekty były o niebo lepsze niż z naszym swojskim filmie"
bo chciano wywołać w nas wstrząs ;)
"bo chciano wywołać w nas wstrząs ;)"
no to wywołali takie szambo że już zapomniałem o tym filmie
Nie mogę już czytać tak bezsensownej krytyki filmu, widać jak wiele osób nie potrafi wczuć się w klimat i zrozumieć.
Dziękuję cieniu94 za jeden z niewielu normalnych, racjonalnych i konkretnych komentarzy, który idealnie opisał coś, czego ja nie potrafiłam nazwać. Jak widać są jeszcze normalni, w jakiś sposób wrażliwi ludzie, którzy potrafią zrozumieć wizję artysty.
Film jest o roku 1944, a nie 2017. Bardzo istotnym czynnikiem filmu są kobiety, ich prawa, emancypacja. Pierwszym krokiem do tych scen, jeszcze przed powstaniem, była scena wzajemnego pocałowania w rękę (chłopak dziewczynę i dziewczyna chłopaka). Palenie papierosa przez kobietę w 1944 roku, a zwłaszcza razem z mężczyznami, jest czymś zupełnie innym niż obecnie.
Seks na tym filmie? Autorzy wspomnień z PW często podkreślają, że ten temat był BARDZO żywotny (dowódca 208 plutonu, Bonarowski w "Burza nad Dworcem Gdańskim" napisał tylko kilka zdań, że się DZIAŁO i musi to wyraźnie zaznaczyć, jednak zapowiedział, że na ogólnym stwierdzeniu faktu kończy). Trzeba sobie zdawać sprawę, że to młodzi ludzie, że Niemcy nie pozwalali na zawieranie małżeństw. Ponadto każdy seksuolog przyzna IMHO, że musiało być zupełnie inaczej z seksem po 5 latach w warunkach terroru okupacyjnego, godziny policyjnej, dziennych łapanek, rozstrzeliwań, traktowania ich jak podludzi, a zupełnie inaczej po podniesieniu głowy, po biciu szkopa i świadomości, że niezależnie od wygranej/przegranej PW, ze szkopami i tak jest już koniec, a tamten czas był ostatnią okazją, by wystrzelać ich kilkanaście tysięcy w akcie zemsty, ku przestrodze następnych okupantów i w celu zaostrzenia własnego poczucia wartości nawet w wypadku przegranej.
Skoro masz taką dużo wiedzę (większą niż moja), to dlaczego nie napiszesz że te dziewczyny w filmie były zbyt ładne i zbyt młode, żeby zagrać powstańki? Przecież dużo jest w polsce dziewczyn otyłych, z nadwaga, które lepiej by się sprawdziły w tej roli, niż one. Popatrz na sceny po walce, gdy ta młodzież fetuje "wygraną" w powstaniu. Panienki są uczesane jak współczesne modelki, już nie wspominając o makijażu tuszującym niedoskonałości, które w kinowej jakości 4K byłyby widoczne jak na patelni.
A efekty specjalne? Pełno dymu na cmentarzu, a nagrobki się nie rozbryzgują. Tylko jakieś gówniane animacje lecących kól. Albo te ruiny Warszawy, które wogóle nie przypominają Warszawy. Przecież to jakaś Jugosławia, a nie Warszawa. Ten wielki wybuch w niby Warszawie, to masa dymu, a nie wybuch.
Na co poszło te 25 mln złotych? Gdzie są te tysiące statystów jak w największej scenie jest ich raptem 100 naraz???
a wiesz. cos w tym jest, bo nawet od warszawiaka, ktory przezyl ten zryw slyszalam ze ta Warszawa jakas do siebie nie podobna i od razu sprawdzil gdzie byly robione zdjecia. ale w koncu to tylko film i trudno zadbac o wszystkie szczegoly
Zbyt ładne i zbyt młode dziewczyny? Nie rozumiem Twoich wątpliwości co do wieku uczestników. PW to młodzi ludzie. Szare Szeregi to ludzie do 18 roku życia. W drugiej połowie sierpnia oficjalna prasa PW stawia za wzór 12-letnią dziewczynkę, która jednego dnia spaliła benzyną dwa czołgi. Wspomniany powyżej Bonarowski jako dowódca plutonu miał 29 lat, a 1/3 jego ludzi od 17 do 19 lat i to o nich pisze, że można było na nich najbardziej liczyć, że im kto był starszy, tym bardziej zależało mu na zachowaniu życia. Najwyraźniej dla ludzi w wieku 17 lat, którzy okupację pamiętali od 12 roku życia, życia nie było szkoda, by się zemścić i wywalczyć swoje. Przecież wystarczy poczytać pamiętniki, wywiady, pooglądać filmy, by zauważyć, że większość z nich bardzo mocno podkreślała: "po PW nie będę już zamiatał podwórek", "nie będę już kelnerką" itd. Ba, na Miasto 44, w sytuacji wizji przegranej pada tekst dziewczyny: "pewnie będę nadal kelnerką". Tak, oni już w takim momencie czuli, że jak się nie uda wygrać, to albo zginą, albo suwerenem będą sowieci, a dyrektorami, kierownikami i brygadzistami ludzie z AL.
Uroda, fryzury, brak grubych ludzi? Załamały mnie te argumenty. Zachęcam choćby do pooglądania zdjęć z PW np. na stronie 1944.pl . Inną urodę mają kobiety z lat 40'tych, inną (bardzo specyficzną) z lat 20'tych. O urodzie nie ma co dyskutować, bo zmienia się wygląd ludzi, wzrost, sposób poruszania, długość życia, otyłość - szczególne przyspieszenie tych wszystkich zmian w okresie ostatnich 150 lat. Natomiast ze zdjęć z PW wyraźnie widać, że dziewczyny bardzo dbały o fryzury, o schludność, czystość - pooglądaj niemieckie zdjęcia z numerami więziennymi po przyjęciu dziewczyn do obozów jenieckich. Od połowy sierpnia w Warszawie nie było wody, ale już po 14 dniach takiego stanu zakończono wykonanie prawie 50 studni i kopano kilkadziesiąt kolejnych.
Od kilkunastu lat co tydzień przegrywam klientom na dvd nagrania z 8mm i super8 z lat 1936-1990 (najwięcej z okresu 1960-1985). Zapewniam, że na plażach całego świata, problem otyłości, to problem po 1985 roku. Musisz być bardzo młodą osobą, skoro rzeczywistość dzisiejszej otyłości przenosisz na lata sprzed 1985 roku (pojawienie się pewnych dodatków do produktów spożywczych), a zwłaszcza do głodującej na kartkach żywnościowych Warszawy z okresu okupacji.
Nawet gdyby nagrobki były wykonane z cegły i otynkowane, to jak widać po ostrzelanych budynkach w świecie realnym, kula zniszczy kawałek tynku i spenetruje zazwyczaj 2-3 cm cegły. Marmury, granity itp nie są tynkiem, czy cegłą. Ale to dla mnie nieistotny szczegół, podobnie jak gruzy, które inaczej wyglądały niż gruzy Warszawy. Nie oczekuję od realizatorów filmu takiej zaciętości, by gruzy np. w Jugosławii upstrzyli przedmiotami codziennego użytku z Warszawy z 1944 roku - bez przesady.
"Wielki wybuch w niby Warszawie" - jeżeli piszesz o scenie poprzedzającej deszcze krwi i urwanych dłoni, to zapewne chodzi o konia trojańskiego w postaci B.IV z 13 sierpnia 1944, który rozszarpał na kawałki 300 osób. No to nawet nie wiem co powiedzieć. Ale jak kiedyś dotrę, że wtedy była kupa dymu, czy kupa ognia, to wrócę do tematu. Natomiast na dzień dzisiejszy nie wyczuwam tu błędu.
Za 25 milionów można zrobić 25 metrów drogi komunikacyjnej, o ile się nie mylę - może ktoś mnie sprostuje, z drogowców budowlanych. ;-)
... a ze szczególnych zdjęć polecam fotkę Lokajskiego "Powstańcza Wenus" - dziewczyna w chwilę po bombardowaniu wychodzi na ulicę, wyciąga lusterko i poprawia wygląd:
http://www.1944.pl/img/fototeka/M/MPWIN493.jpg
Albo te:
http://www.1944.pl/img/fototeka/M/MPWIN344.jpg
http://www.1944.pl/img/fototeka/L/MPWIN1713.jpg
http://www.1944.pl/img/fototeka/M/MPWIK1711.jpg
http://www.1944.pl/img/fototeka/M/MPWIN67.jpg
http://www.1944.pl/img/fototeka/M/1MPWIH2321.jpg
http://www.1944.pl/img/fototeka/M/MPWIH4515.jpg
http://www.1944.pl/img/fototeka/M/MPWIH4684.jpg
A jak porozmawiamy o młodych ludziach, umiejętności posługiwania się bronią, o ilości broni na 100 mieszkańców (Polska 1 szt. !!!!!, Czechy 20, Słowacja 10, Białoruś prawie 10, Niemcy 30 szt., Rosja prawie 9 szt. itd) to proponuję zobaczyć dwa filmiki:
13 letnia MadeinUSA : http://www.youtube.com/watch?v=ckxSLgctud0
Młodzi Rosjanie na zajęciach szkolnych (koniec filmiku, ale warto wysłuchać gościa i zobaczyć mapkę): http://www.youtube.com/watch?v=V4rQfWo0pko
Miasto 44 + dwie, trzy najlepsze książki o PW (ale osadzone w realiach faktów dziejących się na całym ówczesnym świecie) powinny budzić ze snu, bo świata z trzema muszelkami w kiblu i wielką emeryturą raczej nie będzie. ;-)
Amerykanie nagrywali filmy wojenne z wielkim rozmachem i lepiej. Porównaj Perl Harbor z naszą rodzimą produkcją. Jesteśmy za nimi 30 lat w efektach specjalnych i tylko o to mi chodziło.
Widzę że żyjesz w czasach wojennych. A teraz mamy do czynienia z Tuskolandią, gdzie bezrobocie osiągnęło 13 %, a ci co pracują, dostają głodowe pensje. Wiadomo że hołd trzeba złożyć powstańcom, ale trzeba też myśleć o bieżącej sytuacji w Polsce, a nie tylko ekscytować się 12-latką która spaliła dwa czołgi. Ile jest teraz w polsce niesprawiedliwości i draństwa i jakoś o tym nikt filmów nie nagrywa, nie pokazuje ile pieniędzy władza nakradła.
Sorry gościu ale chyba jesteś jakiś niedorozwinięty co potwierdzałyby Twoje wypowiedzi (nie tylko ta z ocenianiem wszystkiego co popadnie "żeby mieć więcej ocen", e pen Ci już urósł?), albo teraz idiotycznie próbujesz się ratować odcinając się od wcześniejszych swoich postów -> "Jesteśmy za nimi 30 lat w efektach specjalnych i tylko o to mi chodziło". Idziesz na film historyczny (nie istotne czy w 100% pokrywa się z prawdą), a piszesz, żeby myśleć o bieżącej sytuacji w Polsce. Boże, widzisz i nie grzmisz! To na cholerę idziesz do KINA?! Żeby rozmyślać podczas seansu (dla którego idzie się raczej dla przyjemności) jak premier rozkradł Polskę? Nie wierzę... po prostu nie wierzę w Twój idiotyzm.
Ps. i nie musisz odpisywać bo znam odpowiedź: "Ty też jesteś niedorozwinięty", tak więc sam sobie odpowiedziałem uprzedzając Twój ruch.
A za komuny nie było kartek żywnościowych? A teraz w Tuskolandii, też nie ma problemu głodu wsród bezrobornych, ubogich, bezdomnych???
To nie był czołg, tylko transporter ładunków wybuchowych, a Powstańcy nie sprawdzili jego zawartości i fetowali zdobycie "czołgu" jeżdżąc po Starówce i narażając ludzi na to co się wydarzyło. A Komasa powinien pokazać jadący i wybuchający czołg, a nie masę dymu jakby z wulkanu. Można było też porozrywać trochę ludzi (jak w Rambo z 2008 roku) żeby to wyglądało jak w rzeczywistości.
Juz nie moge czytac bredni ktore wypisujesz.
Powstancy zdobyli dokladnie taki pojazd jaki byl ukazany na filmie, głąbie jeden: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sd.Kfz.301
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksplozja_%E2%80%9Eczo%C5%82gu_pu%C5%82apki%E2%80%9 D_na_ulicy_Kili%C5%84skiego_w_Warszawie
Zamilknij wreszcie bo z kazdym postem jaki wypisujesz robisz z siebie coraz wiekszego ignoranta i kretyna.
Proponuję w ogóle nie odpisywać na jego (mam na myśli ecarcera) posty, bo gada bzdury chyba tylko po to, aby na siłę wszystko hejtować. Coś poszło w życiu nie tak i teraz się wyżywa mając przy tym urojenia, że wszystkie rozumy pozjadał. ;)
wczoraj czytałem o tym w necie i gdy go zdobyli, to jeździli bezmyślne po ulicach warszawy, nawet nie upewniając się co to za pojazd, a kierowca zwolnił dźwignią bombę i zabił 300 osób.
Tylko, że w rzeczywistości to nie był czołg, a ciężki transporter ładunków, a dokładniej niemiecki transporter ciężkich min. Twierdziłeś, że w filmie powinni pokazać czołg, a pokazali przecież zgodnie z prawdą transporter.
Jak to pokazali transporter, skoro w filmie widać tylko wielki wybuch dymu, a żadnego pojazdu.
Sam zamilknuj, jest wolność słowa, a ja nie będę popełniać autocenzury. Jak cię tak jara powstanie, to idź do Muzeum Powstania w Warszawie
Cóż za cebulowa szarża i ignorancja z Twojej str. I zero znajomości faktów historycznych. A jak ktoś Ci udowodni, że się mylisz, zaraz zmieniasz temat i odwracasz kota ogonem. Masakra. Skąd się tacy ludzie biorą.
wczoraj czytałem o tym w necie i gdy go zdobyli, to jeździli bezmyślne po ulicach warszawy, nawet nie upewniając się co to za pojazd, a kierowca zwolnił dźwignią bombę i zabił 300 osób.
No to jeszcze trochę i może zaczniesz czytać książki. Chociaż patrząc na debilizm bijący z Twoich wypowiedzi wątpię.
Bardzo miło poczytać tyle ciekawych informacji od wiarygodnej osoby Video_Rondo_Gdynia, naprawdę super!
To się za robotę weź zamiast siedzieć na stronie Filmwebu i komentować.
Tak z ciekawości głodujesz, ale na internet kasę masz? Na chodzenie do kina również?
Człowieku ty jesteś głupszy niż ustawa przewiduje. Oceniasz film ZANIM go obejrzysz?
No i dobrze.Tak się teraz robi polskie kino. By wywołać zdrowe kontrowersje. Czym bardziej jedni bedą narzekać, tym bardziej inni bedą zachwalać.
Film ma być wyrazisty i mocny, po to byś nastepnym razem już nie dawał ocen przed obejrzeniem.