PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637019}
6,4 176 tys. ocen
6,4 10 1 175531
5,9 61 krytyków
Miasto 44
powrót do forum filmu Miasto 44

Dla mnie ten film jest przede wszystkim pochwałą młodości, z wszystkimi jej urokami, w tym
młodzieńczym zapałem i naiwnością. Jeżeli niektóre decyzje młodych bohaterów okazują się
niewłaściwe, czy wręcz naiwne - jest to przecież naturalne w ich wieku. Powstanie jest tylko tłem dla
ukazania miłości głównych bohaterów, dlatego z pewną dozą wyrozumiałości powinno się spojrzeć
na niektóre nieścisłości w filmie. Cieszmy się, że film powstał, doceńmy wysiłek osób
zaangażowanych w jego realizację, w tym grę młodych aktorów. Wreszcie - reżyserowi udało się
pokazać, że mimo ogromu cierpień i okrucieństwa zwyciężyło człowieczeństwo. Dyskusje o sens
powstania warszawskiego można podzielić na dwa przeciwstawne obozy - kierujące się rozumem i
sercem. Każdy powinien sobie odpowiedzieć, co jest dla niego ważniejsze w życiu. Pozdrawiam:)

sorcerer12

Zgadzam się z Tobą - młodość ma swoje prawa. Ja już czasem zapominam jak to było mieć 19 lat. A było pięknie... Teraz jest mądrzej, bardziej rozważnie i w życiu i dzialaniau i ocenie różnych rzeczy, ale emocje w wieku nastu i dwudziestu lat są największe. To takze piękna opowieść o mieście, które przeszło tyle, co chyba żadne inne miasto...

użytkownik usunięty
sorcerer12

Nigdy tego nie rozumiałem: jak to młodość ma swoje prawa? Każdy normalny 15-latek jest w stanie podejmować tak samo odpowiedzialne decyzje odnośnie siebie i innych jak każdy dorosły człowiek. Inną sprawą jest, iż dziś "przedłuża się" dzieciństwo, odkłada się w czasie konieczność wzięcia na siebie pewnych obowiązków, czego wynikiem jest masa studentów zachowujących się jak dzieci, nie dorównujących do pięt wielu 15-latkom i 16-latkom z czasów choćby naszych dziadków. Piszę to jako 19-latek. Nie bardzo rozumiem tego tłumaczenia głupoty młodym wiekiem. Owszem, nie ma się jeszcze pewnych doświadczeń, ale po to mamy inteligencję, logikę i innych ludzi, by domyślać się konsekwencji jeszcze nim postąpimy w określony sposób. Sam tej młodości uroków nie widzę. Ot, wiek jak każdy inny. Mniej zmartwień jeno, u większości.