Miasto Boga

Cidade de Deus
2002
8,0 174 tys. ocen
8,0 10 1 174345
8,0 38 krytyków
Miasto Boga
powrót do forum filmu Miasto Boga

TAK! 9/10

ocenił(a) film na 9

Bardzo sceptycznie podchodziłam do filmu, bo nie jestem fanka ilustorwanej agresjii. Film mnie zaskoczył, pozytywnie! 2 godziny siedziałam prawie nie mrugając oczami. Film bardzo brutalny, momentami odrażający, pachnący krwią, potem i brudem a mimo wszystko wspaniale nakręcony. Pokazuje życie bohaterów od kolebki, akcja jest szybka, prężna ale nie męcząca. Czytając recenzje na filmwebie chyba bym się nie zdecydowała na zmarnowanie 2 godzin na historie biednego czarnego chłopca obserwującego getto.. ale istota filmu jest odwrotna.. głowny bohaterem jest getto a ten nieszczesny chłopiec z ambicjami to w sumie tylko płótno. Film pokazuje mechanizm swiata przestępczego.. jak on palenia zioła ludzie przechodza na dilerowanie aż w końcu są przywódcami gangu i sami werbuja małoletnich smarkaczy i koło się zamyka. Pokazane jest jak nic nie znaczący w świecie przestepczym jest człowiek.. dostaje kulke w łeb i koniec jego historii i z takich własnie historii sklada se ten film.. kul wystrzelono wiele.