Miasto aniołów

City of Angels
1998
7,5 149 tys. ocen
7,5 10 1 149086
5,5 23 krytyków
Miasto aniołów
powrót do forum filmu Miasto aniołów

jak Seth zamierza skoczyc z dachu slychac w tle modlitwe. Do zludzenia przypomina mi ona jezyk polski. Pierw nie moglem uwierzyc, ale po wielokrotnym przesluchaniu jestem pewien ze jest to po polsku. Czy ktos moze domysla sie powodu dlaczego tak jest. Ogolem fajny film o milosci ale bez jakis rewelacji. Bardzo romantyczny, tylko ta koncowka mnie strasznie zdenerwowala. Taka zrobiona po Hollywodzku. Bardzo przewidywalna.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
ReDevil_2

Dokładnie!!!Po przeczytaniu Twej wypowiedzi przesłuchałam jeszcze raz ten odcinek - rzeczywiście jest czytana "Zdrowaś Mario..." Osobiście nie domyślam się z jakiego powodu tak to zrobione, ale również ciekawe jest dlaczego??? Film zatem jest świetny!..

ocenił(a) film na 10
pietrzakandrzej1

Poczytajcie forum oraz info o filmie na tym portalu ..troche to przygasi wasze mniemanie o ponad przecietnej spostrzegawczości.. ale dowiecie sie przynajmniej wielu ciekawych rzeczy o tej produkcji. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
Seth_22

domyslam sie ze nie jestesmy pierwsi ktorzy to zauwazyli. Dziekuje ze nam to przypomniales. Ciekawi mnie za to powod pojawienia sie polskiej modlitwy, czy bylo to spowodowane jakimis polskimi korzeniami, a moze tym ze Papiez byl Polakiem....moze ktos zna odpowiedz

ReDevil_2

To nie przypadek, że słychac w tle polską modlitwę, to fragment utworu "Angelus" Wojciecha Kilara

ocenił(a) film na 5
agnieszka_g_3

.........a skad sie wzial wojciech kilar.........chyba tak po prostu hollywood nie bierze pierwszego lepszego polaczka bez powodu.

ocenił(a) film na 9
ReDevil_2

Ja słyszałam gdzieś, ze ten polski akcent to dzięki Johnemu Rzeznikowi, który w tym filmie jest twórcą muzyki.

ocenił(a) film na 5
Night_Shojo

poczatkowo jak przeczytalem nazwisko pomyslalem ze sobie jaja ze mnie robisz, ale faktycznie Johny Rzeznik byl nawet znanym artysta:) Mega nazwisko.

ocenił(a) film na 10
ReDevil_2

..najbardziej prawdopodobna wersja to taka ze dla sasiadów za oceanu polski język brzmi tajemniczo i mistyczne.. u nas w kościele wiele piesni spiewa sie po łacinie.. ;] Lider zespolu Goo Goo dolls - johny rzenik (polak z pochodzenia;p)nie sądze zeby maczał w tym palce, ale kto wie:> bardziej obstawiam genialny zmysł muzyczny gabriela yareda;]

ocenił(a) film na 10
ReDevil_2

lol wojciech kilar pierwszym lepszym polaczkiem? ..błyszczysz;]

ocenił(a) film na 5
Seth_22

ok teraz wszystko kumam. Wojciech kilar stworzyl "Angelusa", a John Rzeznik byl stalym uczestnikiem w polskich mszach koscielnych i postanowil wlozyc jego utwor w filmie o anilkoach. Niestety film dosyc plytki, malo przemyslany.

ocenił(a) film na 10
ReDevil_2

,,Johny Rzeznik miał naprawde niewielki wpływ na całokształ soundtracku.. dostał od producenta wytyczne.. stworzył utwór "iris" pod szyldem goo goo dolls. Wstepnie jego piosenka przyjeta zostala bardzo sceptycznie, producentom nie spodobało sie brzmienie, które miało pojawić sie jakby nie patrzeć w romantycznym filmie.. dlatego na potrzeby obrazu.. Johny Rzeznik swtorzył wersje spokojniejsza (akustyczna) i to własnie ta pojawia sie w filmie.. w scenie gdy Seth korzysta z autostopu jadąc do Maggi:).. na płycie z koleji pojawia sie już wersja autorska.. o mały włos John Rzeznik zrezygnowałby z projektu bo nie lubi az tak nachalnych interwencji w swoje dzieła.. na szczescie ugryzł sie w język ..i możemy słuchać jego genialnego utworu na ścieżce do tego filmu..:) POzdr

Seth_22

łał jest to w ciekawostkach wiesz ;P <za krótki>

ocenił(a) film na 10
Taisha

..mam tendencje do uwidaczniania rzeczy widocznych ale moich wypocin w ciekawostkach nie dostrzegłem :P <za w sam raz:)>

ocenił(a) film na 10
ReDevil_2

właśnie obejrzałam ten fragment i kurcze od razu poznałam Zdrowaś Maryjo i odpaliłam kompa żeby zobaczyć czy inni tez to zauważyli a tak poza tym to bardzo przyjemny film:)

ReDevil_2

Ja myslałam ze to po polsku. A nie było? Cóz. Ciekawe... :)

ocenił(a) film na 7
ReDevil_2

Rzeczywiście słychać tą modlitwę. Fajnie wkomponowana jest w ten fragment.

ReDevil_2

Czekałam na ten moment, kiedy ta modlitwa będzie i faktycznie po polsku :)
Tylko tak troche przerażająco brzmiała... :P

ocenił(a) film na 10
AnneElizabeth

http://youtube.com/watch?v=19T8VPN2ECU za kazdym razem jak ogladam ten film zapominam o tym ze musze to wychwycic ;)

ocenił(a) film na 10
aleosochozi

a ja oglądałam ten film w wersji oryginalnej i ta modlitwa była po angielsku...

ocenił(a) film na 5
Karo_91

co jeszcze nie powiesz.
My wszyscy niby w jakiej wersji ogladalismy ten film? Polskiej albo kupionej na ruskim targu? NIe wydaje mi sie.....

ocenił(a) film na 10
ReDevil_2

Nie musisz się od razu rzuać:/ Chciałam przez to powiedzieć, że oglądałam ten film bez lektora tylko po angielsku i "zdrowaś Maryjo" nie mówili po polsku

Karo_91

Oczywiście, że po polsku bo nie dlaiby tłumaczenia dla tylko jednego takiego fragmentu filmu. to byłoby niedorzeczne.
POza tym my wszyscy widzięliśmy wersje po polsku a więc ty masz jaką? To śmieszne, zę na angielskim you-tube również jest po plsku. Pomyśl prosze troszkę.

ocenił(a) film na 10
Kaliope

Wiem, co mówię. Nie mów mi, że jestem śmieszna, bo mnie nie znasz. A film kupiłam na Allegro - nie jest on wyprodukowany w Polsce. Myślicie, że mnie to nie dziwi?? Widocznie zrobili parę wersji - i nie ma tematu.

ocenił(a) film na 5
Karo_91

ok spokojnie. Nie chcemy na tobie wieszac psow i zadnych tam takich. Chodzi tylko o to ze wielu z nas sciaga filmy z internetu ktore maja malo wspolnego z Krajem plynacej wodki zwanym POlska. Ja jestem jednym z takich obywateli (nawiasem mowiac mieszkam na innym kontynecie). Sciagnalem ten film w pelni zamerykanizowany i slyszalem to co slyszeli wszyscy. Ty jestes rodzynkiem. Mozesz czuc sie dumna chyba ze nie chcesz, ale napewno jestes inna.....:D

ocenił(a) film na 10
ReDevil_2

ten film ma w sobie coś
za przykład niech posłuży mój kolega który jest fanem wszelkiego rodzaju filmów typu Obcy kontra Predator, Con-Air. Kiedy zobaczyłem ten film w jego kolekcji troszke się zdziwiłem (uśmiechnałem. On widząc to powiedział: Co chcesz zarąbisty film.

ocenił(a) film na 10
reven1

zgadzam się bardzo fajny film z polskim akcentem