Miasto zaginionych dzieci

La Cité des enfants perdus
1995
7,4 16 tys. ocen
7,4 10 1 15857
7,6 13 krytyków
Miasto zaginionych dzieci
powrót do forum filmu Miasto zaginionych dzieci

6/10

ocenił(a) film na 6

Z jednej strony mamy bardzo ciekawą oprawę plastyczną. Z drugiej odpychające lokacje.
Klimat bajkowy. I nie bajkowy, jakby sennego koszmaru.
Postacie interesujące. I odpychające jednocześnie.
Interesującą fabułę. I bezsensowną na swój sposób.

Ten film jest zbiorowiskiem nieścisłości oraz przeciwności. Czy jest dobry czy zły? Raczej tak po środku. Jednym będzie w smak taki klimat, inni poczują się zniesmaczeni. Wszystkich pogodzić się nie da.
Sam film jest dziwny - więcej napisać nie jestem w stanie, bo po prostu nie wiem jak ocenić taką HYBRYDĘ. Niech będzie pół na pół + 1 punkt za ogólne wrażenia.

PALMER_ELDRITCH

no coz fakt to zalezy od gustu mi np film podobal sie bardzo .. zwlaszcza ten porabany klimat.. :D

PALMER_ELDRITCH

Założycielu tematu, wyciągnąłeś mi to z ust :) Ja nie mam pojęcia jak ocenić ten film, chyba pierwszy raz mam taki dylemat... Z jednej strony niepowtarzalny klimat,a niepowtarzalność jest w cenie, z drugiej coś ciężkiego, coś co mnie odpycha...

ocenił(a) film na 6
PALMER_ELDRITCH

Zgadzam się z oceną.
Film trochę rozczarował, pierwsza "mikołajowa" scena była rewelacyjna, dawno czegoś takiego nie widziałem, fajny był równiez pomysł z pchłami. Cała reszta jednak do mnie nie przemówiła - owszem, film ma specyficzny klimat, nie wiem czy dokładnie o to reżyserowi chodziło, w każdym razie stworzył coś oryginalnego. Tyle że całość jest trochę nużaca i nieprzyjemna w oglądaniu, film emanuje "brzydotą" - taki też z pewnościa był zamysł autora.
Poza tym dzieci - grają tu role, które sugerowałyby że to film dla dzieci, ale tak nie jest, i role twardych, żyjących na ulicy wyrzutków zupełnie do nich nie pasują, rozumiem że tak miało być, ale średnio to wyszło...