Miasto zaginionych dzieci

La Cité des enfants perdus
1995
7,4 16 tys. ocen
7,4 10 1 15857
7,6 13 krytyków
Miasto zaginionych dzieci
powrót do forum filmu Miasto zaginionych dzieci

technodrama

użytkownik usunięty

jeunet stal sie slawny po amelii. ludzie oczekuja od jego innych filmow ameliowej magicrealismfantasy czy jak to okreslic.takiego milego czegos. a tu szok - La cité des enfants perdus - to jeden z nielicznych ''prawdziwych'' cyberpunkow. do tego swietnie zrobiony !

ocenił(a) film na 8

Byl juz znany i powazany wczesniej. Chocby juz po Delicatessen. Amellia byla latwiejsza w odbiorze i to ona raczej (poprzez tak pozytywno-mdly wymiar) moze sprawiac szok:)

Loooooooo losie......
A gdzie tu cyberpunk ?

chodzi o klimat, ktory rzeczywiscie swoja sila przytlaczania przypomina cyberpunk... gdyby tylko wszystkie matrixowo-komputerowe produkcje mialy taki klimat...
pomazyc dobra rzecz!

ocenił(a) film na 8
dustgarden

Cóż czy jest to cyberpunk, czy nie to nie mam pojęcia bo sie nie znam:) W akżdym razie film mi sie podobał. Dobra rzecz zwłaszcza w tej masie amerykańskiej papki. Podobnie jak Amelia jest baardzo plastyczny i nastrojowy. Zwłaszcza ten niby baśniowy klimat tak mi sie spodobał. Pełno w tym filmie drobnych i dużych smaczków. Np. scena jak bliźniaczki palą papierosa, albo jak przygotowują jakiś obiad.... po prostu poeazja. Ale arcydziełem była scena z duszeniem tej dziewczynki ( nei pamiętam jak sie nazywała, bo film oglądąłem daaawno temu...) od łzy do katastrofy statku, nesamowite...